Lavendel
Lavandula angustifoliumSynonyme navn ekte lavendel, engelsk lavendel, Lavandula officinalis. Lavandulas pica og Lavandula vera.Slektsnavnene Lavandula av lat. lavanum, «til å vaske». Artsnavnet angustifolium betyr småbladet, mens officinalis betyr «som tilhører apoteket» (medisinplante). Også i Sverige kalles planten lavendel, mens i England brukes navn som Lavender True lavender, Garden lavender, Common lavender og English lavender.
40-80 cm høy, flerårig, eviggrønn, opprett halvbusk med smale, lansettformete, grågrønne, hvitlodne blad og små, blåfiolette blomster i akslignende blomsterstander, i juli-august. Rabatt- og krydderplante. Snittblomst. Klimasone H4.
Plantebeskrivelse
40-80 cm høy, flerårig, evigggrønn halvbusk, som egentlig er en busk med treaktige overjordiske deler. Opprette greiner med smale, lansettformete hvitfiltede, grågrønne blad med innrullet kant.
Blåfiolette, ca.1 cm lange blomster som sitter i kranser i en akslignende blomsterstand. Blomstring skjer i juli-august. Både blad og blomster har en aromatisk, karakteristisk lavendellukt og en bitter smak. Det dyrkes flere navnesorter av lavendel som dyrkes både som prydplanter og til andre formål.
Vekstkrav og klimasone
Lavendel er en plante som trives best i en godt drenert, kalkrik, sandblandet moldjord på en solrik plass. På fuktige steder og i tung jord får planten vansker med å overvintre.
Planten tilrås plantet til klimasone H4.
Bruk
Hos oss dyrkes planten først og fremst som prydplante på grunn av sine vakre blomster og friske duft. Lavendel er en svært god kantplante i blomsterrabatter. Videre brukes den til lave hekker og er en viktig del av krydderhager. Endelig er den en viktig honningplante og tiltrekker seg bier, humler og andre insekter.
Benyttes også som tørket plante. Til tørking må den høstes når halvparten av akset blomstrer. Tørkingen bør skje på et tørt, varmt og luftig sted. Endelig er lavendel en vakker snittblomst.
Lavendel blir også av og til brukt til mat. Smaken er bitter og aromatisk. Urten smaker godt til fisk, i vilt- og gryteretter og til lam, men bør brukes med forsiktighet da smaken lett kan bli dominerende. Bladene og blomstene kan også brukes til å smaksette eddik og drinker.
Allergi- og giftfare
Lavendel er en allergivennlig slekt for allergikere. Det eksisterer ingen opplysninger om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Lavendel kan formeres med topp- eller basisstiklinger, eller ved deling.
Sorter
Det finnes flere sorter i handelen.