Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fagerklokke

Campanula persicifolia

Slektsnavnet Campanula betyr liten klokke. Artsnavnet persicifolia betyr med blad som ligner ferskenblader. I Sverige kalles planten storklocka, og i England brukes navnet peach-leaved bellflower.

Hjemsted/Opphav Fagerklokke hører opprinnelig heime i Europa. Arten vokser vilt i Norge. Det finnes flere navnesorter i handelen.

Villig staude med krypende rotstokk, vintergrønne bladrosetter med smale blad og blå eller hvite, klokkeformede blomster i klaser langs stengelen. Rabatt- og snittplante. Klimasone H8.

  • Fagerklokke (Campanula persicifolia)

Plantebeskrivelse

60-100 cm høy (etter sort) staude med en krypende rotstokk, en ugreina, opprett stengel med få blad og en alltidgrønn bladrosett av smale, ca. 5 cm lange, jevnbreie, glinsende, ofte blekgrønne blad. Blå eller hvite, 5 cm brede, klokkeformede blomster, som sitter i klaser med 3-8 blomster oppetter stengelen. Blomstring i juni-august.

Vekstkrav og klimasone

Fagerklokke vokser godt i nesten all slags jord, også på ganske tørre steder, men den trives best i en godt drenert, sandholdig, lite kalkholdig jord (pH 5-7), i sol og halvskygge. Planten kan deles etter blomstring. Dersom visne rester etter blomstring fjernes, men før frøsetting, kan planten blomstre en gang til samme sommer.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Fagerklokke er en god plante for blomsterenger og rabatter. Planteavstand: 35 cm. Dessuten er den en vakker snittblomst. Men siden planten selvsår seg lett, bør frøstander klippes bort før modning, dersom det ikke er ønskelig med fagerklokke over hele hagen.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av slekta Campanula, er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fagerklokke formeres med deling, men selvsår seg lett. Kan også formeres med basisstiklinger.

Noen gode sorter av fagerklokke

Sort Høyde, cm Blomster Klimasone
Campanula persicifolia

(den viltvoksende arten)

60-100 Blå, enkle i juli-august. H8
Alba’ 40-60 Hvite, enkle, i juli-august. H8
Moerheimii’ 60-90 Hvite, fylt, i juli-august. H8
Grandiflora Coerulea’ 60-80 Blå, enkle i juli-august. H8
Pride of Exmouth’ 80 Blå, fylte, i juli-august. H8
Telham Beauty 80 Blå, enkle, i juli-august. H8

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss