Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Storklokke

Campanula latifolia

Slektsnavnet Campanula betyr liten klokke. Artsnavnet latifolia betyr breie blad. I Sverige kalles planten hässleklocka, og i England brukes navnet greater bellflower.

Hjemsted/Opphav Storklokke er viltvoksende i Europa, Sibir, Kaukasus og Iran. Arten er viltvoksende i Norge. Det finnes flere navnesorter i handelen.

Bladfellende, opprett staude med avlange blad og store, blå eller hvite, klokkeformede blomster i de øvre bladhjørnene på stenglene. Nøysom rabattplante. Klimasone H6.

  • Storklokke (Campanula latifolia)

  • Storklokke (Campanula latifolia)

  • Storklokke (Campanula latifolia)

  • Storklokke (Campanula-latifolia)

Plantebeskrivelse

60-120 cm høy (etter sort), bladfellende, opprett, staselig staude med avlange, tilspissete, eggformede, opptil 15 cm lange blad. Store, klokkeformede, blå eller hvite blomster, 5 cm lange, som i de øvre bladhjørnene på de opprette stenglene. Blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Storklokke trives best i all slags, godt drenert jord i sol og skygge. Vokser godt i svakt sur jord (pH 5-7).

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Storklokke er en god rabattplante. Egner seg også til forvilling mellom busker og trær. Planteavstand: 50 cm. Oppbinding kan blir nødvendig, særlig på steder med jevnlig vind.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av slekta Campanula, er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Arten formeres med frø som sås om våren. Selvsår seg også. Kan også formeres med deling og basisstiklinger.

Noen sorter av karpatklokke

Sort Høyde, cm Blomster Klimasone
Alba’ 60 Hvite, åpne i juni-juli. H6
Macrantha 100 Mørkeblå i juni-juli. H6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss