Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypklokke

Campanula portenschlagiana

Et synonymt navn er Campanula muralis. Slektsnavnet Campanula betyr liten klokke. Artsnavnet portenschlagiana er etter en østerrisk botaniker. I Sverige kalles planten murklocka, og noen engelske navn er dalmatia bellflower, wall bellflower og adria bellflower.

Hjemsted/Opphav Krypklokke er viltvoksende i Dalmatia i tidligere Jugoslavia. Det finnes flere navnesorter i handelen.

Alltidgrønn, tuedannende staude med små, hjerteformede blad og blå, åpne klokkeformede blomster i store mengder i juni-juli. God plante på tørre steder med lite jord. Klimasone H5.

  • Campanula portenschlagiana (Krypklokke) Foto: nvknurseries.com

Plantebeskrivelse

10-15 cm høy, alltidgrønn, tuedannende staude med korte utløpere. Små, avrundede, hjerteformede, alltidgrønne blad. Blå, åpne klokkeformede blomster i så store mengder at de dekker tuene helt. Blomstrer igjen tidlig på høsten, men ikke fullt så rikelig. Blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Krypklokke trives best i godt drenert, kalkholdig jord i sol og lett skygge. Blomstringa blir rikere, om gjødslinga er mer sparsom.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Krypklokke brukes i fjellhager, på tørrmurer, ved bergskrenter, i fuger mellom steiner og som kantplante i vanlige rabatter. Planteavstand: 25 cm. Planten bør dekkes mot barfrost.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av slekta Campanula, er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Arten formeres med frø som sås om våren. Selvsår seg også. Kan også formeres med deling og basisstiklinger.

Noen sorter av karpatklokke

Sort Høyde, cm Blomster Klimasone
‘Alba’ 60 Hvite, åpne i juni-juli. H6
Macrantha’ 100 Mørkeblå i juni-juli. H6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss