Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Flekktvetann

Lamium maculatum

Slektsnavnene Lamium kommer trolig av gresk lamos, svelg, gap, som viser til blomsterformen. Artsnavnet maculatum betyr flekkete (bladene).I Sverige kalles planten rosenplister, mens i England brukes navnene spotted dead nettle, spotted henbit og purple dragon.

Hjemsted/Opphav Flekktvetann hører naturlig heime i Europa, Lilleasia og nordlige deler av Iran.

Lav, alltidgrønn, teppedannende staude med rotslående stengler, flekkete blad og rosenrøde blomster. Bunndekkeplante. Klimasone H8.

  • Flekktvetann (Lamium maculatum)

  • Flekktvetann (Lamium maculatum)

  • Flekktvetann (Lamium maculatum)

  • Flekktvetann (Lamium maculatum)

  • Flekktvetann (Lamium maculatum)

  • Flekktvetann (Lamium maculatum)

  • Flekktvetann (Lamium maculatum)

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, alltidgrønn staude med tett vekst og korte, utløpere. Planten sprer seg raskt. Grønne eller sølvmarmorerte blad, alt etter sort. Rosenrøde blomster som sitter i kranser oppretter stengler, fra mai-september.

Vekstkrav og klimasone

Flekktvetann er en nøysom plante som trives på nesten all slags, litt fuktig jord. Men den trives best i en porøs, humusrik jord med en pH mellom 5,5 og 7, i sol og halvskygge. På solrike steder bør den vannes i tørre perioder.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Flekktvetann er en svært god bunndekkeplante med sin teppedannende vekst. Siden den liker jevn fuktighet i jorda, passer den godt blant busker og under trær, samt i fjellhager og i lave rabatter. Planteavstand: 30 cm. Den kan stå på samme plass i mange år uten omplanting. Omplanting skjer kun om de sprer seg for mye.

Allergi- og giftfare

Lamium er en allergivennlig slekt for allergikere. Det eksisterer ingen opplysninger om helseproblemer ved dyrking. sOpplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Tvetann kan formeres med toppstiklinger eller med fradeling av nye planter fra utløperne.

Sorter

Det finnes flere sorter i handelen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss