Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nattlys

Oenothera fruticosa (Oenothera tetragona)

Synonyme navn er fyrnattlys, kjerrnattlys og Oenothera tetragona. Slektsnavnet Oenothera er fra gresk oinos = vin og ther, tjeneste (vinforbedringsmiddel). Roten hos en av artene ble av romerne betraktet som et middel til å forsterke vinens virkning. Artsnavnet fruticosa betyr buskaktig. Navnet tetragona kommer av gresk tetra = fire og gonia = hjørne, side. I Sverige heter planten gullnattljus og i England brukes blant annet navnene narrowleaf evening primrose og narrow-leaved sundrops.

Hjemsted/Opphav Nattlys har sin opprinnelse fra nordøstlige områder i Nord-Amerika.

40-60 cm høy, bladfellende, opprett staude med greinete stengler, som overvintrer med en grønn bladrosett. Smale, ovale blad og klargule blomster, fra juli til september. Klimasone:H6.

  • Oenothera fruticosa (Nattlys) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, bladfellende, opprett staude med greinete stengler, som overvintrer med en grønn, grunnstilt bladrosett. Smale, ovale blad som skifter farge til rødbrunt. Klargule blomster, 2-4 cm brede, som åpner seg helt først mot kvelden. Blomsten består av fire hjerteforma kronblad og åtte pollenbærere. Planten blomstrer lenge, fra juli-september, alt etter sorten.

Vekstkrav og klimasone

Nattlys trives best i godt drenert, tørr, sandholdig jord, med en pH mellom 5,5 og 7, på en solrik plass. Planten tåler ikke vinterfuktighet, og tung jord, for eksempel leirjord, bør unngås.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Nattlys er en god plante i rabatter og fjellhager. Planteavstand: 25 cm.

Allergi- og giftfare

Sikre opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men hudplager av (dermatitt) forårsaket av yrkesmessig håndtering forårsaket av planter innen slekta finnes beskrevet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Nattlys kan formeres deling, toppstiklinger og frø (kun arten).

Sorter

Oenothera fruticosa’ Fyrverkeri’ er en 40-50 cm høy staude med en kompakt vekst, bladverk i lilla, brunt og rødt med røde bladstilker, røde blomsterknopper og knallgule blomster i mai-jun

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss