Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gravbergknapp

Phedimus spurius

Synonyme navn er Sedum spurium og Sedum oppositifolium. Slektsnavnet Sedum kommer trolig av sedare, som betyr stille mildne (anvendt som medisinplante). Kan også være av sedere, sitte, da planten fester seg til steiner. Artsnavnet spurium betyr falsk uekte. I Sverige kalles planten kaukasiskt fetblad, mens engelske navn er bl.a. Caucasian Stonecrop og Two-row Stonecrop.

Hjemsted/Opphav Gravbergknapp hører naturlig heime i Kaukasus.

Bladfellende, teppedannende staude med rotslående stengler, grønne eller rødbrune blad og små, mørkerøde eller rosa blomster i kvaster. Sukkulent. Klimasone H6.

  • Gravbergknapp Phedimus spurius)

  • Gravbergknapp Phedimus spurius)

  • Gravbergknapp Phedimus spurius)

Plantebeskrivelse

10 – 15 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med nedliggende, rotslående stengler med oppstigende skuddspisser. Motsatte, blanke, eggrunde, grønne eller rødbrune (etter sort) blad. Små, mørkerøde eller rosa blomster i tette, kvastlignende hoder i juli –august. Stauden er en sukkulent, det vil si en plante som kan lagre vann i blad eller stengler, og som gjør at den tåler noe tørke.

Vekstkrav og klimasone

Bergknapp er nøysomme planter som er lett å dyrke og som trives best på solrike vokseplasser i en veldrenert, sandholdig, ofte steinet, gjerne mager jord. Plantene trenger bare et tynt jordlag. Planten tåler tørke. Ingen gjødsling.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sedum er gode fjellhageplanter med sin teppedannende vekst og lite krav til jordvolum. De er gode bunndekkeplanter og brukes på tørrmurer. Planteavstand: 30 cm. De kan stå på samme plass i mange år uten omplanting.

Allergi- og giftfare

Sedum er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gullbergknapp kan formeres med frø, basisstiklinger eller ved deling.

Noen utvalgte sorter av gravbergknapp

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring, måned Klimasone
Album Superbum 15 Hvit. August-september H6
Fuldaglut’ 10 Mørkerød. Juli-august. H6
Schorbusser Blut 15 Mørkerød. Juli-august. H6
Splendens 15 Rød Juli-august H6
Variegatum 15 Rosa. Hvitbrokete blad. Juli-august H6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss