Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gullbergknapp

Phedimus kamtschaticus

Slektsnavnet Sedum kommer trolig av sedare, som betyr stille mildne (anvendt som medisinplante). Kan også være av sedere = sitte, da planten fester seg til steiner. Artsnavnet kamtschaticum betyr fra Kamtschatka. I Sverige kalles planten kamtjatkafetblad, mens engelske navn er Kamschatka Sedum, Kamschatca Stonecrop og Russian Stonecrop.

Hjemsted/Opphav Gullbergknapp hører naturlig heime i Øst-Asia.

Bladfellende, teppedannende staude med opphøyde stengler, grønne, blanke blad uten stilk og små, mørkegule, stjerneforma blomster i kvaster. Sukkulent. Klimasone H6-7.

  • Gullbergknapp (Sedum kamtschaticum)

Plantebeskrivelse

15-20 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med opphøyde stengler og friskt grønne, blanke blad uten stilk. Bladene er omvendt lansettformet og den øvre delen av bladet er tannet. Små, mørkegule, stjerneformete blomster i kvaster i juli – august. Stauden er en sukkulent, det vil si en plante som kan lagre vann i blad eller stengler, og som gjør at den tåler noe tørke.

Vekstkrav og klimasone

Bergknapp er nøysomme planter som er lett å dyrke og som trives best på solrike vokseplasser i en veldrenert, sandholdig, ofte steinet, gjerne mager jord. Plantene trenger bare et tynt jordlag. Planten tåler tørke. Ingen gjødsling.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Sedum er gode fjellhageplanter med sin teppedannende vekst og lite krav til jordvolum. De er gode bunndekkeplanter og brukes på tørrmurer. Planteavstand: 30 cm. De kan stå på samme plass i mange år uten omplanting.

Allergi- og giftfare

Sedum er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gullbergknapp kan formeres med frø, basisstiklinger eller ved deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss