Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gulltvetann

Lamiastrum galeobdolon

Et synonymt navn er Lamium galeobdolon. Slektsnavnene Lamium og Lamiastrum kommer trolig av gresk lamos, svelg, gap, som viser til blomsterformen. Navnet Galeobdolon kommer av gale, røyskatt, mår og bdolos, stank. Bladene har en sterk lukt. I Sverige kalles planten gulplister og det engelske navnet er dead nettle.

Hjemsted/Opphav Parkgulltvetann hører naturlig heime i Europa og i For-Asia. Den er viltvoksende i Sør-Norge.

Lav, alltidgrønn, teppedannende staude med overjordiske, rotslående stengler, ovale blad på korte skaft og gule blomster. Bunndekkeplante. Klimasone H6-7.

  • Gulltvetann (Lamium galeobdolon )

  • Gulltvetann (Lamium galeobdolon )

  • Gulltvetann (Lamium galeobdolon)

  • Gulltvetann (Lamium galeobdolon)

  • Gulltvetann (Lamium galeobdolon(

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy, alltidgrønn staude med korte, overjordiske, rotslående utløpere. Siden utløperne vokser raskt, får planten en bunndekkende voksemåte. Ovale eller hjerteformede blad med sølvflekker. Gule blomster som sitter i kranser på opprette stengler, i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Parkgulltvetann er en nøysom plante som trives på nesten all slags, litt fuktig jord. Men den trives best i en porøs, humusrik jord med en pH mellom 5,5 og 7, i halvskygge eller skygge. På solrike steder bør den vannes i tørre perioder.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Parkgulltvetann er en svært god bunndekkeplante med sin teppedannende vekst. Siden den liker jevn fuktighet i jorda og skygge, passer den godt blant busker og under trær, samt i nordvendte bed. . Planteavstand: 40-50 cm. Den kan stå på samme plass i mange år uten omplanting. Omplanting skjer kun om de sprer seg for mye.

Allergi- og giftfare

Lamiastrum er en allergivennlig slekt for allergikere. Det eksisterer ingen opplysninger om helseproblemer ved dyrking. Enkelte arter har en karakteristisk, men ikke sterk lukt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Tvetann formeres med fradeling av nye planter fra utløperne eller med toppstiklinger.

Sorter

Det finnes flere sorter i handelen. Sorter med fine bladfarger er mest populære, eks. sortene ‘Florentium’ og ‘Hermans’s Pride’.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss