Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageiris

Iris x germanica

Et synonymt navn er Iris barbata-hybrider. Slektsnavnet Iris, er av gresk iris, regnbue. Iris er navnet på regnbuens gudinne. Navnet germanica, germansk. I Sverige heter plantene både i Germanica-gruppen og Intermeda-gruppen, trädgårdsiris og i England brukes navnet german iris, for sortene i Germanica.gruppen.

Hjemsted/Opphav Hageriris er hybrider (krysninger) mellom en mengde forskjellige høye sorter og hybrider. Her er artene germanica, pallida (sølviris) og variegata med flere innblandet. De fleste hybrider som dyrkes i dag kommer fra USA, England og Frankrike. Iris Intermedia-gruppen består av hybrider mellom Germanica-gruppen og dvergiris (Pumila-gruppen). Alle er middels høye. Også i denne gruppen er de fleste hybrider som dyrkes i dag kommet fra USA, England og Frankrike.

Bladfellende, opprette, kraftige stauder med grunne jordstengler, slanke blad og blomster i mange fargenyanser, i mai-juni. Rabattplante. Klimasone:H5-6.

  • Hageirishybrid (Iris 'Germanica-gruppen)

  • Hageirishybrid (Iris 'Germanica-gruppen)

  • Hageirishybrid (Iris 'Germanica-gruppen)

Plantebeskrivelse

50-120 cm høye, bladfellende stauder med korte, tykke, greinete og krypende jordstengler, som ligger rett over eller under jordskorpa. Blågrønne, blådoggete, opprette, kraftige, slanke blad med parallelle nerver. Bladet er snarlikt et sverd. Blå, fiolette, gule, hvite og rosa blomster i alle nyanser, og flere av sorten har flerfargede blomster. Blomstene sitter noen få sammen i toppen av de greinete, kraftige, blågrønne stenglene. Hver blomst har 6 kronblad, hvor de ytterste er bøyd nedover og de innerste er opprette og noe bøyd mot hverandre. De ytterste kronbladene er forsynt med kraftige hår fra sentrum og et stykke ut på oversiden. Kort, men intens blomstring i mai-juni, alt etter sorten.

Vekstkrav og klimasone

Hageiris trives best i en godt drenert, ganske tørr, kalkholdig jord i sol og halvskygge. Våt jord, for eksempel leirjord, særlig om vinteren, fører til mistrivsel og muligens død for iris. Ingen sterk gjødsling. Det anbefales å dele iris hvert fjerde år, og delingen bør skje rett etter blomstring, slik at planten rekker å slå rot før vinteren kommer. Iris skal plantes grunt, slik at rotstokken blir liggende rett under jordskorpa. Visne blomster og blad bør fjernes etter hvert.  Planten bør dekkes mot barfrost.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Hageiris egner seg godt i rabatter, og de lave sortene brukes også i fjellhager. Planteavstand: 35 cm. I tillegg er den en vakker og holdbar snittblomst.

Allergi- og giftfare

Ingen kjente rapporter om skadevirkninger ved dyrking av Iris-arter og sorter foreligger. Men de aller fleste artene i slekta er giftige i alle plantedeler, og spising forårsaker alvorlige forstyrrelser i mage og tarmer. Plantesafta inneholder hud- og slimhinneirriterende stoffer. Smaken er svært skarp, men en viss risiko er det om barn leker med de agurklignende fruktene. Men registrerte forgiftningstilfeller er sjeldne. Endelig kan duftende sorter av snittblomster forårsake problemer for duftoverfølsomme personer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hageiris formeres med deling.

Noen navnesorter av hageiris

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
Hageiris – Iris Germanica-gruppen (høye sorter):
Eckesachs 70 Lavendelblå indre og fiolette ytre kronblader Juni-juli H5-6
Leut. A. Williamson 70 Purpurfarga indre og fiolette ytre kronblader Juni-juli H5-6
Maori King’ 40 Gule indre og brune ytre kronblader + fiolett kant Juni-juli H5-6
Mrs. Horace Darwin’   50 Hvite indre og lilla ytre kronblader Juni-juli H5-6
Ola Kala’ 90 Gullgule Juni-juli H5-6
Rosenquartz 80 Rosa Juni-juli H5-6
Senlac 70 Purpurfarga indre og rødlilla ytre kronblader Juni-juli H5-6
White Knight’ 60 Hvite Juni-juli H5-6
 

Hageiris – Iris Intermedia-gruppen (middels høye sorter):

Eleanor Roosevelt’ 50 Mørk fiolette Juni-juli H5-6
Fritjof’ 50 Lavendelblå Juni-juli H5-6
Red Orchid’ 50 Vinrøde Juni-juli H5-6
Walhalla 50 Rødlilla Juni-juli H5-6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss