Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sibiriris

Iris sibirica

Slektsnavnet Iris, er av gresk iris, regnbue. Iris er navnet på regnbuens gudinne. Navnet sibirica betyr fra Sibir. I Sverige heter planten strandiris, rabattiris og i England brukes navnet siberian flag iris.

Hjemsted/Opphav Arten sibiriris er viltvoksende i Mellom-Europa til Sibir. Hybridgruppen er alle krysninger mellom flere arter, blant annet Iris sanguinea og Iris sibirica. Det finnes mange kultivarer (navnesorter) i blått, hvitt og fiolett.

Bladfellende, tuedannende stauder med grunne jordstengler, smale blad og blomster i blå nyanser og hvitt, i juni-juli. Rabattplante. Klimasone:H7.

  • Iris sibirica (Sibiriris)

Plantebeskrivelse

70-100 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med en kraftig, greinet, krypende jordstengel like under jordskorpa og en hul stengel. Mange, blågrønne, smalt linjeforma blad med rød grunn, som etter hvert får en litt overhengende topp. Toppstilte blomster i ulike blå nyanser og hvitt (etter sort), 2-3 blomster sammen på høye blomsterstengler, høyt over bladverket. Blomsten har seks kronblad, hvor de tre ytterste er bøyd nedover og de tre innerste er opprette. Kronbladene er forsynt med et vakkert årenett. Blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Sibiriris trives best i jevnt fuktig, kalkholdig jord, og planten tåler både tilfeldig tørke og å stå i vann, i sol og halvskygge. Stauden bør deles med noen års mellomrom (4-5). Både deling og planting bør gjøres på sommeren etter blomstring, slik at plantene rekker å slå rot før vinteren. Iris skal plantes grunt, slik at jordstengelen blir liggende rett under jordskorpa. Men sibiriris skal plantes litt dypere enn hageiris.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sibiriris egner seg godt i rabatter, gjerne inntil vannanlegg. Planteavstand: 50 cm. I tillegg er den en vakker snittblomst.

Allergi- og giftfare

Ingen kjente rapporter om skadevirkninger ved dyrking av Iris-arter og sorter foreligger. Men de aller fleste artene i slekta er giftige i alle plantedeler, og spising forårsaker alvorlige forstyrrelser i mage og tarmer. Plantesafta inneholder hud- og slimhinneirriterende stoffer. Smaken er svært skarp, men en viss risiko er det om barn leker med de agurklignende fruktene. Men registrerte forgiftningstilfeller er sjeldne. Endelig kan duftende sorter av snittblomster forårsake problemer for duftoverfølsomme personer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sibiriris formeres med deling.

Noen sorter av sibiriris

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
Blue Moon’ 70 Mørkeblå Juni-juli H7
My Love 100 Klarblå Juni-juli H7
Perry’s Blue’ 100 Lyseblå Juni-juli H7
Tunkhannock 80 Hvite Juni-juli H7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss