Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagekattehale

Lythrum x scabrum

Slektsnavnet Lythrum er av gresk lythron, sårblod. Dette viser til at saften fra planten tidligere ble brukt til å stoppe blod. Artsnavnet scabrum betyr ru (bladene). I Sverige heter planten hybridfakkelblomst.

Hjemsted/Opphav Lythrum x scabrum er en samlebetegnelse for hybrider (krysninger) mellom de to artene kattehale (Lythrum salicaria) og prydkattehale (Lythrum virgatum).

60-100 cm høye, bladfellende, opprette stauder med rotstokker, 4-kantede stengler, sittende avlange blad og duftende røde, rosa eller fiolette blomster i aks, i toppen av stenglene, i juni-juli. Rabattplante for en fuktig vokseplass. Klimasone:H5.

  • Lythrum x scabrum 'Lady Sackville' (Hagekattehale) Foto: blomsterlandet.se

Plantebeskrivelse

60-100 cm høye, bladfellende, opprette stauder med treaktige rotstokker og 4-kantete, litt treaktige stengler. Motsatte, sittende, helrandete, lansettformede blad.

Duftende blomster i nyanser av rødt, rosa og fiolett (etter sort) i aksformete blomsterstander i stengeltoppene. Blomsten er 6-tallig, 0,5-1 cm brede med begerblad som har ribber. Blomstring: juni-juli. Frukta er en kapsel, som åpner seg med to klaffer.

Vekstkrav og klimasone

Hagekattehale er en villig plante som vokser på flere typer jord, men som trives best i en fuktig, næringsrik, sandblanda moldjord, i sol og halvskygge.

Lythrum x scabrum tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Hagekattehale er en god rabattplante, som egner seg godt ved vannkanter og dammer. . Blomsten er også en god snittblomst. Populær blomst for sommerfugler og bier. Planten er en gammel medisinplante, som blant annet er brukt til å stoppe blod og kurere feber.

Allergi- og giftfare

Rapporter om at helseproblemer ved dyrking av Lythrum er ikke kjent. Men kattehale bør kanskje ikke tas innendørs på grunn av sterk lukt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hagekattehale formeres med deling eller stiklinger. Deling bør skje om våren.

Noen gode sorter av hagekattehale

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
‘Lady Sackville’ 80 Røde. Juli-august H5
‘Morden Pink’ 80 Lillarosa Juli-august H5
‘Robert’ 60 Rødfiolette. Juli-august H5

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss