Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kattehale

Lythrum salicaria

Et synonymt navn er strandkattehale. Slektsnavnet Lythrum er av gresk lythron, sårblod. Dette viser til at saften fra planten tidligere ble brukt til å stoppe blod. Artsnavnet salicaria, lik pil, vier (Salix). Bladene ligner pilblad. I Sverige heter planten fackelblomster og i England brukes navnet purple loosestrife.

Hjemsted/Opphav Strandkattehale er viltvoksende i Europa, Asia og Australia.

Bladfellende, opprett staude med en vedaktig rot, kantede stengler og avlange blad. Rosa eller rødfiolette blomster i aks i toppen av stenglene, i juli-september. Klimasone:H7.

  • Lythrum salicaria (Kattehale) Foto: Gunnar Engan, NIBIO.no

Plantebeskrivelse

70-120 cm høy (etter sort), bladfellende, opprett, kraftig forgreina staude med en vedaktig rot og en slank, firkantet stengel. Motsatte eller kransstilte, sittende, avlange, lansettformede blad med en hjerteforma basis. Både stengler og blad er lodne og har duft. Blomster i rosa eller rødfiolette nyanser, som sitter i bladhjørnene i aksforma blomsterstander i stengeltoppene, i juli-september, etter sort. Blomsten har avvekslende lange og korte begertenner. Populær blomst for sommerfugler og bier. Frukta er en kapsel, som åpner seg med to klaffer.

Vekstkrav og klimasone

Strandkattehale er en villig plante som vokser på flere typer jord, men som trives best i fuktig, næringsrik, moldrik jord, med en pH mellom 5,5 og 7, i sol og halvskygge. Den vokser også bra der jorda er ganske tørr.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Straandkattehale er en god rabattplante, som plantes en del ved vannkanter og på lignende steder. Planteavstand: 30 cm. Blomsten egner seg også til snitt, men vær obs. på at den dufter.

Allergi- og giftfare

Rapporter om at helseproblemer ved dyrking av Lythrum er ikke kjent. Men kattehale bør ikke tas innendørs på grunn av sterk lukt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Strandkattehale formeres enkelt med topp- eller basisstiklinger. Arten formeres med frø.

Noen gode sorter av strandkattehale

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
Lady Sackville 80 Røde. Juli-august H7
Robert’ 60 Rødfiolette. Juli-august H7
Rosy Gem’ 70 Karminrøde. Juli-august H7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss