Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydkattehale

Lythrum virgatum

Slektsnavnet Lythrum er av gresk lythron, sårblod. Dette viser til at saften fra planten tidligere ble brukt til å stoppe blod. Artsnavnet virgatum = lav, slank. I Sverige heter planten smalt fakkelblomst, mens et engelsk navn er european wand loosestrife.

Hjemsted/Opphav Plantebeskrivelse 60-80 cm høy, bladfellende, opprett staude med en treaktig rotstokk og en kantet, snau stengel og motsatte, sittende, helrandete, smale lansettformede blad med en pilforma basis. Duftende, purpurrosa blomster i aksformete blomsterstander som er forgreinet nederst. Blomsten er 6-tallig, 0,5-1 cm brede med begerblad som har ribber. Blomstring: juli-august. Frukta er en kapsel, som åpner seg med to klaffer. Vekstkrav og klimasone Prydkattehale er en villig plante som vokser på flere typer jord, men som trives best i en fuktig, næringsrik, sandblanda moldjord, i sol og halvskygge. Lythrum virgatum tilrås plantet til klimasone H5. Bruksområder Prydkattehale er en god rabattplante, som egner seg godt ved vannkanter og dammer, samt til villflor. Blomsten er også en god snittblomst. Populær blomst for sommerfugler og bier. Allergi- og giftfare Rapporter om at helseproblemer ved dyrking av Lythrum er ikke kjent. Men kattehale bør kanskje ikke tas innendørs på grunn av sterk lukt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede. Formering Prydkattehale formeres med stiklinger. Noen gode sorter av prydkattehale Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone ‘Dropmore Purple’ 60 Purpurfiolett Juli-august H5 ‘Rose Queen’ 60 Rødrosa Juli-august H5 ‘The Rocket’ 80 Lysende rosarød Juli-august H5Lythrum virgatum er viltvoksende i en område fra Øst-Europa til Vest-Asia.

60-80 cm høy, bladfellende, opprett staude med rotstokk, kantet stengel, sittende avlange blad og duftende mørkrosa blomster i aks, i toppen av stenglene, i juli-august. Rabattplante for en fuktig vokseplass. Klimasone:H5.

  • Lythrum virgatum 'Dropmore Scarlet' (Prydkattehale) Foto: blomsterplukk.files.wordpress.com

Plantebeskrivelse

60-80 cm høy, bladfellende, opprett staude med en treaktig rotstokk og en kantet, snau stengel og motsatte, sittende, helrandete, smale lansettformede blad med en pilforma basis.

Duftende, purpurrosa blomster i aksformete blomsterstander som er forgreinet nederst. Blomsten er 6-tallig, 0,5-1 cm brede med begerblad som har ribber. Blomstring: juli-august. Frukta er en kapsel, som åpner seg med to klaffer.

Vekstkrav og klimasone

Prydkattehale er en villig plante som vokser på flere typer jord, men som trives best i en fuktig, næringsrik, sandblanda moldjord, i sol og halvskygge.

Lythrum virgatum tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Prydkattehale er en god rabattplante, som egner seg godt ved vannkanter og dammer, samt til villflor. Blomsten er også en god snittblomst. Populær blomst for sommerfugler og bier.

Allergi- og giftfare

Rapporter om at helseproblemer ved dyrking av Lythrum er ikke kjent. Men kattehale bør kanskje ikke tas innendørs på grunn av sterk lukt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Prydkattehale formeres med stiklinger.

Noen gode sorter av prydkattehale

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
Dropmore Purple’ 60 Purpurfiolett Juli-august H5
Rose Queen’ 60 Rødrosa Juli-august H5
The Rocket’ 80 Lysende rosarød Juli-august H5

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss