Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagesildre

Saxifraga x arendsii

Synonyme navn er hagesildre-hybrider, Saxifraga Arendsii-gruppen og Saxifraga arendsii-hybrid. Slektsnavnet Saxifraga kommer fra lat. saxum, som betyr bergknaus og frango, som betyr å bryte. Plantenavn fra år 410. Artsnavnet arendsii stammer fra den tyske planteforedleren Georg Arends (1863-1952). Tidligere ble planten kalt stenbræk her i landet. I Sverige kalles planten rosenbrãcka, mens engelske navn er bl.a. Mossy Saxifrage, Rockfoli og Saxifrage.

Hjemsted/Opphav Hagesildre består av en lang rekke navnesorter (hybrider) som er framkommet etter lang tids foredling mellom flere arter, ikke minst Saxifraga decipiens og Saxifraga hypnoides (mosesildre). I dag dyrkes et stort antall sorter.

10-20 cm høye, teppedannende stauder med nåleforma blad og små, enkle røde eller hvite blomster. Allergivennlig fjellhageplante. Klimasone H6-8, etter sort.

  • Hagesildre (Saxifraga Arendsii-gruppen)

  • Hagesildre 'Anneli' (Saxifraga x arendsii ’Anneli’) Foto: Trond Steen

  • Hagesildre (Saxifraga Arendsii-gruppen)

  • Hagesildre (Saxifraga Arendsii-gruppen)

  • Hagesildre (Saxifraga x arendsii)

  • Hagesildre (Saxifraga x arendsii)

  • Hagesildre (Saxifraga x arendsii)

  • Saxifraga x arendsii (Hagesildre)

Plantebeskrivelse

10-20 cm høye, kraftigvoksende stauder som danner tette, moseaktige, alltidgrønne tepper eller tuer med relativt store rosetter. Bladene er smale og nåleforma.

Små, enkle, blomster i røde eller hvite blomsternyanser, i greinete blomsterstander, som sitter over bladverket på blomsterstilker som nesten er så tynne som sytråd. Blomsten har 5 kronblad, 5 begerblad og 10 pollenbærere. Blomstring i mai-juni. Frukta er en kapsel med to rom.

Vekstkrav og klimasone

Hagesildre foretrekker fuktig, humusrik, sandholdig, gjerne litt sur jord (pH5,5-7), i sol eller halvskygge. Men planten vokser også bra i annen jord.

Planten tilrås plantet til klimasone H6-8, alt etter sort.

Bruksområder

Hagesildre er en utmerket plante til bunndekke og den egner seg godt i fjellhager. Den brukes også på steingjerder og i plantemurer. Den kan danne så tette tepper at ikke ugras trenger gjennom. Hagesildre bør omplantes jevnlig dersom ikke plantens midtparti skal dø bort. Planteavstand: 25 cm.

 Allergifare

Saxifraga er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres med deling og basisstiklinger. Men enkelte sorter kan i tillegg formeres med frø.

Noen gode sorter av Saxifraga x arendsii

Sortene nedenfor er omtalt med en egen side i «Planteportalen.no».

 

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring, måned Klimasone
Anneli’ 15 Rød Mai-juni H8
Alba’ 15 Hvit Mai-juni H7
Harder Zwerg’

(‘Luschtinez’)

15 Dyprød Mai-juni H6
‘Peter Pan’ 15 Rød Mai-juni H7
‘Rosenschaum’

(‘Rosenkimmer’)

15 Rosa Mai-juni H7
‘Purpurteppich’

(‘Rosenmantel’)

15 Rød Mai-juni H7
‘Schneeteppich’ 15 Hvit Mai-juni H7

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss