Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagesmørbukk

Hylotelephium telephium ‘Herbstfreude’

Et synonymt navn: Sedum telephium ssp. telephium ‘Herbstfreude’. Navnet telepium kommer fra Thelephus, konge av Mysia og sønn av Hercules. I Sverige kalles planten kaukasiskt fetblad, mens engelske navn er bl.a. Caucasian Stonecrop og Two-row Stonecrop. Sorten ‘Herbstfreude’ blir i England kalt ‘Autumn Joy’. .

Hjemsted/Opphav Arten Hylotelephium telephium er viltvoksende i Eurasia. Arten dyrkes ikke hos oss, men flere hybrider er i handelen. Blant disse er ‘Herbstfreude’ dominerende. Den er en krysning mellom Sedum telephium (smørbukk) og Sedum spectabile (oktoberbergknapp).

Kraftig, bladfellende staude med kjøttfulle stengler, store, blådogga blad og store, mørkerøde blomster i skjermer fra august til oktober. Sukkulent. Klimasone H6.

  • Oktoberbergknapp (Hylotelephium telephium)

  • Oktoberbergknapp (Hylotelephium telephium)

  • Smørbukk (Hylotelephium telepium 'Herbestfreude')

Plantebeskrivelse

40–60 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med kraftig vekst og tykke, kjøttfulle stengler og blad. Store, blådogga, halvrunde til avlange blad med grove tenner. Store, mørkerøde blomster i skjermer i august–oktober. Blomstene er stjerneforma med 5 frie kronblad, kjøttfulle begerblad og 10 pollenbærere som ikke er sammenvokst. Frukta er en kapsel. Stauden er en sukkulent, det vil si en plante som kan lagre vann i blad eller stengler, og som gjør at den tåler noe tørke.

Vekstkrav og klimasone

Hagesmørbukk er en nøysom plante som er lett å dyrke og som trives best på solrike vokseplasser i en veldrenert, sandholdig, ofte steinet, gjerne mager jord med en pH mellom 5,5 og 7. Planten tåler tørke. Ingen gjødsling.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Hagesmørbukk er en god fjellhageplante med sin teppedannende vekst og lite krav til jordvolum. Den er også god til bunndekke og brukes på tørrmurer. Planteavstand: 30 cm. Sorten ‘Herbstfreude’ er en svært holdbar snittblomst. Den kan stå på samme plass i mange år uten omplanting.

Allergi- og giftfare

Hylotelephium er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hagesmørbukk kan formeres med deling og med basisstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss