Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hestmynte ‘Croftway Pink’

Monarda didyma ‘Croftway Pink’

Et synonymt navn på arten er etasjeblomst, siden planten blomstrer med sin topp av blomster, før det vokser opp en ny etasje med blomster i toppen. Slektsnavnet Monarda er etter den spanske legen og botanikeren Nicolas Monardes (1493-1588), som omtalte planten alt i 1569. Artsnavnet didyma kommer fra greske didymos som betyr dobbel, og viser til plantens doble blomsterform. I Sverige kalles planten tremynte, og i England brukes navnene bee balm og bergamot.

Hjemsted/Opphav Arten, som er viltvoksende i østlige deler av USA, dyrkes ikke i dag, men en rekke hestemyntehybrider er i handelen. Disse er oftest hybrider (krysninger) mellom Monarda didyma (hestemynte) og Monarda fistulosa (rørhestemynte), som er vidt utbredt i Nord-Amerika.

80 cm høy, bladfellende, stivt opprett staude med avlange, spisse blad, aromatisk krydderduft og rosa blomster med sprikende blomsterkroner i etasjer. Rabatt- og snittstaude. Klimasone H5.

  • Monarda didyma ‘Croftway Pink’ (Hestemynte 'Croftway Pink') Foto: missouribotanicalgarden.org

Beskrivelseav arten Monarda didyma

60-100 cm høye, bladfellende stauder med en tettgreina rot, 4-kantete opprette, stive stengler med spisse kanter, mørkegrønne, spisse, avlange, sagtannete blad, med myke hår på undersiden, som har en kileformet grunn. Hele planten har en aromatisk, krydderaktig lukt.

Store blomster i røde nyanser, sitter i kraftige kranser i toppen av skuddene, iblant flere kranser over hverandre. Blomsten har et langt kronrør som utvider seg oppover. Det har buet overleppe og 3-lappet underleppe med en stor midtlapp. Blomstring: juli-august. Frukta er en spaltefrukt som er dannet av fire små nøtter. Begeret sitter på til fruktmodningen.

Sortsbeskrivelse

Monarda didyma ‘Croftway Pink’ er en 80 cm høy hestemynte med stive, opprette stengler, spisse, avlange, mørkegrønne, tannete blad og store, rosa, sprikende blomster i etasjer i juli-august. Hele planten har en sterk, aromatisk krydderduft.

Vekstkrav og klimasone

Hestemynte vokser godt både i tørr og fuktig jord, men trives best i en veldrenert, sandholdig, ikke for humusrik jord i sol og halvskygge. Planten kan stå i ro på samme sted i mange år.

Hestemynte tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Hestemynte, som er en gammel medisin- og krydderplante, er en god rabattplante.  Planteavstand: 25 cm. Den hører også heime i urtehagen. Endelig er den er en vakker snittblomst.

 Allergifare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men planten dufter ganske sterkt, slik at personer med duftoverfølsomhet kan reagere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hestemynte formeres med deling eller toppstiklinger om våren.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss