Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hestemynte

Monarda didyma

Et synonymt navn er etasjeblomst, siden planten blomstrer med sin topp av blomster, før det vokser opp en ny etasje med blomster i toppen. Slektsnavnet Monarda er etter den spanske legen og botanikeren Nicolas Monardes (1493-1588), som omtalte planten alt i 1569. Artsnavnet didyma kommer fra greske didymos som betyr dobbel, og viser til plantens doble blomsterform. I Sverige kalles planten tremynte, og i England brukes navnene bee balm og bergamot.

Hjemsted/Opphav Arten, som er viltvoksende i østlige deler av USA, dyrkes ikke i dag, men en rekke hestemyntehybrider er i handelen. Disse er oftest hybrider (krysninger) mellom Monarda didyma (hestemynte) og Monarda fistulosa (rørhestemynte), som er vidt utbredt i Nord-Amerika.

60-100 cm høye, bladfellende, stivt opprette stauder med avlange, spisse blad og røde, rosa, lilla og hvite blomster med sprikende kroner i etasjer, alt etter sort. Rabatt- og snittstauder. Klimasone H5.

  • Monarda didyma (Hestemynte)

Beskrivelseav arten Monarda didyma

60-100 cm høye, bladfellende stauder med en tettgreina rot, 4-kantete opprette, stive stengler med spisse kanter, mørkegrønne, spisse, avlange, sagtannete blad, med myke hår på undersiden, som har en kileformet grunn. Hele planten har en aromatisk, krydderaktig lukt.

Store blomster i røde nyanser, sitter i kraftige kranser i toppen av skuddene, iblant flere kranser over hverandre. Blomsten har et langt kronrør som utvider seg oppover. Det har buet overleppe og 3-lappet underleppe med en stor midtlapp. Blomstring: juli-august. Frukta er en spaltefrukt som er dannet av fire små nøtter. Begeret sitter på til fruktmodningen.

Vekstkrav og klimasone

Hestemynte vokser godt både i tørr og fuktig jord, men trives best i en veldrenert, sandholdig, ikke for humusrik jord med en pH mellom 5,5 og 7, i sol og halvskygge. Planten kan stå i ro på samme sted i mange år.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Hestemynte, som er en gammel medisin- og krydderplante, er en god rabattplante.  Planteavstand: 25 cm. Den hører også heime i urtehagen. Endelig er den er en vakker snittblomst.

 Allergifare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men blomstene dufter ganske sterkt, slik at personer med duftoverfølsomhet kan reage. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hestemynte formeres med deling eller toppstiklinger om våren.

Noen sorter av hestemynte

Sort Høyde, cm Blomster Blm. mnd. Klimasone
‘Adam 80 Karminrøde. Juli-august. H5
Cambridge Scarlet 80 Røde. Juli-august. H5
Croftway Pink 80 Rosa. Juli-august. H5
Melissa’ 80 Lys rosa. Juli-august. H5
Schneewittchen 90 Hvite. Juli-august. H5
Torunn’ 70 Purpurrøde. Juli-august. H5

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss