Høstbergknapp
Hylotelephium ewersiiEt synonymt navn er Sedum ewersii. Slektsnavnet Sedum kommer trolig av sedare, som betyr stille mildne (anvendt som medisinplante). Kan også være av sedere = sitte, da planten fester seg til steiner. Artsnavnet ewersii er etter en tysk botaniker ved navn Joseph Evers. I Sverige kalles planten mongoliskt fetblad, mens engelske navn er bl.a. Pink Sedum og Pink Stonecrop
Bladfellende, teppedannende staude med rotslående stengler, tykke blågrå blad og små, mørkrosa blomster i tette klaser. Sukkulent. Klimasone H7.
Plantebeskrivelse
10-15 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med nedliggende, rotslående stengler og parvis motsatte, tykke, blågrå, hjerteformet blad som er stengelomfattende. Små, mørkrosa blomster i tette, i halvkuleformete klaser i juli-august. Stauden er en sukkulent, det vil si en plante som kan lagre vann i blad eller stengler, og som gjør at den tåler noe tørke.
Vekstkrav og klimasone
Bergknapp er nøysomme planter som er lett å dyrke og som trives best på solrike vokseplasser i en veldrenert, sandholdig, ofte steinet, gjerne mager jord. Plantene trenger bare et tynt jordlag. Ingen gjødsling.
Stauden tilrås plantet til klimasone H7.
Bruksområder
Sedum er gode fjellhageplanter med sin teppedannende vekst og lite krav til jordvolum. De er gode bunndekkeplanter og brukes på tørrmurer. Planteavstand: 30 cm. De kan stå på samme plass i mange år uten omplanting.
Allergi- og giftfare
Sedum er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Høstbergknapp kan formeres med frø og basisstiklinger.