Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Høstbergknapp

Hylotelephium ewersii

Et synonymt navn er Sedum ewersii. Slektsnavnet Sedum kommer trolig av sedare, som betyr stille mildne (anvendt som medisinplante). Kan også være av sedere = sitte, da planten fester seg til steiner. Artsnavnet ewersii er etter en tysk botaniker ved navn Joseph Evers. I Sverige kalles planten mongoliskt fetblad, mens engelske navn er bl.a. Pink Sedum og Pink Stonecrop

Hjemsted/Opphav Høstbergknapp hører naturlig heime i vestre deler av Himalaya og til Mongolia.

Bladfellende, teppedannende staude med rotslående stengler, tykke blågrå blad og små, mørkrosa blomster i tette klaser. Sukkulent. Klimasone H7.

  • Hylotelephium ewersii (Høstbergknapp) Foto: flowersofindia.net

Plantebeskrivelse

10-15 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med nedliggende, rotslående stengler og parvis motsatte, tykke, blågrå, hjerteformet blad som er stengelomfattende. Små, mørkrosa blomster i tette, i halvkuleformete klaser i juli-august. Stauden er en sukkulent, det vil si en plante som kan lagre vann i blad eller stengler, og som gjør at den tåler noe tørke.

Vekstkrav og klimasone

Bergknapp er nøysomme planter som er lett å dyrke og som trives best på solrike vokseplasser i en veldrenert, sandholdig, ofte steinet, gjerne mager jord. Plantene trenger bare et tynt jordlag. Ingen gjødsling.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sedum er gode fjellhageplanter med sin teppedannende vekst og lite krav til jordvolum. De er gode bunndekkeplanter og brukes på tørrmurer. Planteavstand: 30 cm. De kan stå på samme plass i mange år uten omplanting.

Allergi- og giftfare

Sedum er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Høstbergknapp kan formeres med frø og basisstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss