Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kjertelstorkenebb (Høststorkenebb)

Geranium endressii

Synonyme navn er høststorknebb og Geranium x oxonianum. Slektsnavnet Geranium kommer av gresk geranos, trane, som sikter til den nebblignende frukta. Derav også det norske navnet. Artsnavnet endressii er etter Endress, en botaniker. I Sverige heter planten spansknäva, og i England blir den kalt endres cranesbill og french crane’s-bill.

Hjemsted/Opphav Høststorkenebb er viltvoksende i Pyreneene.

Bladfellende staude med som brer seg med overjordiske utløpere. Lysegrønne, aromatiske 5-flikete blad og rosa blomster i juli-september. Villig rabattplante. Klimasone H5.

  • Geranium endressii (Kjertelstorkenebb) Foto: cranesbillnursery.com

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende staude som brer seg med overjordiske utløpere. Aromatisk bladverk med lysegrønne, 5-flikete blad, med grunne, spisse bladlapper og en bladflate som virker noe skrukket. Rosa, 3-4 cm brede, skålformede blomster, som sitter parvis, i juli-september.

Vekstkrav og klimasone

Høststorkenebb er en villig plante som trives best i en godt drenert, helst næringsrik og litt fuktig jord, i sol og halvskygge. Deling og omplanting kan skje vår eller høst.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Høststorkenebb er en god rabattplante, som også brukes til forvilling. Planteavstand: 35 cm. Planten kan skjæres ned etter blomstring.

Allergi- og giftfare

Hudplager etter kontakt med Geranium-arter finnes beskrevet, men store helsemessige problemer er ikke forbundet med slekta. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Høststorkenebb formeres ved deling eller rot- eller basisstiklinger.

Sorter

Geranium endressii ‘Rosenlicht’ har mørk rosa blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss