Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydstorkenebb

Geranium x magnificum

Et synonymt navn er julistorkenebb. Slektsnavnet Geranium kommer av gresk geranos, trane, som sikter til den nebblignende frukta. Derav også det norske navnet. Artsnavnet magnificum betyr storartet. I Sverige heter planten kungsnäva, og i England blir den kalt purple cranesbill.

Hjemsted/Opphav Julistorkenebb er en hybrid (krysning) mellom Geranium ibericum og Geranium platypetalum.

Bladfellende, tuedannende staude med håndflikede, hårete, aromatiske blad, som får høstfarge. Blåfiolette blomster i klaser i juli-august. Villig rabattplante. Klimasone H7.

  • Geranium x magnificum (Prydstorkenebb) Foto: cranesbillnursery.com

Plantebeskrivelse

50-60 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med runde, dypt håndflikede, hårete, aromatiske blad, som får en fin høstfarge. Blåfiolette, 3-4 cm brede, skålformede blomster med mørkere nerver, som sitter i klaser i juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Julistorkenebb er en villig plante som vokser på nesten all slags, godt drenert jord, også mager, med en pH mellom 5,5 og 7, i sol og halvskygge. Planten bør få stå på samme sted i mange år uten omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Julistorkenebb er en god rabattplante. Men den egner godt også i villflor.  Planteavstand: 40 cm.

 Allergi- og giftfare

Hudplager etter kontakt med Geranium-arter finnes beskrevet, men store helsemessige problemer er ikke forbundet med slekta. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Julistorkenebb formeres ved deling eller rot- og basisstiklinger..

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss