Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rosestorkenebb

Geranium macrorrhizum

Slektsnavnet Geranium kommer av gresk geranos, trane, som sikter til den nebblignende frukta. Derav også det norske navnet. Artsnavnet macrorrhizum betyr stor rot (rotstokken). I Sverige heter planten flocknäva, og i England blir den kalt bigroot geranium.

Hjemsted/Opphav Rosestorkenebb er viltvoksende i fjellområdene fra Alpene og østover til Balkan.

Bladfellende, teppeddannende, kraftigvoksende staude som sprer seg med overjordiske utløpere. Lysegrønt, aromatisk bladverk, som får høstfarge. Rosa blomster i skjermer i juni-juli. Svært god bunndekkestaude. Klimasone H7.

  • Rosestorknebb (Geranium macrorrhizum)

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy, bladfellende, teppedannende, kraftigvoksende staude som sprer seg med tykke, vedaktige, overjordiske utløpere. Bladene er 10-20 cm, håndflikede, med grunne, avrundede og tannete fliker. Bladverket som er lysegrønt og aromatisk, får en fin høstfarge. Rosa, ca. 2 cm brede blomster som løftes i skjermer over bladverket i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Rosestorkenebb er en svært villig plante som vokser i nesten all slags jord enten den er fuktig eller tørr, med en pH mellom 5,5 og 7, i sol og skygge. Den tåler tørke svært godt. Planten bør få stå på samme sted i mange år uten omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Rosestorkenebb er en anvendelig bunndekkeplante, som tilpasser seg de fleste miljøer- i fjellhager, i kratt, under trær og i rabatter. Planteavstand: 35 cm. Merk at planten sprer seg kraftig, og at den fortrenger og kveler ugras.

 Allergi- og giftfare

Hudplager etter kontakt med Geranium-arter finnes beskrevet, men store helsemessige problemer er ikke forbundet med slekta. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Rosestorkenebb formeres ved oppdeling av de tykke, overjordiske utløperne.

Noen gode sorter av rosestorkenebb

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
Album’ 30 Hvit. Juni-juli H7
Spessart’ 25 Blekrosa. Juni-juli H7
‘Ingwersen’s Variety’ 30 Fiolettrosa. Juni-juli H7
Bevan’s Variety’ 30 Mørk rosa. Juni-juli H7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss