Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japanspir

Astilbe japonica

Et synonymt navn er Astilbe japonica-hybrider. Slektsnavnet Astilbe kommer av gr. a, uten og stilbe, glans. Det norske navnet spir viser til blomsteraksets form som ligner et spir. Artsnavnet japonica betyr som kommer fra Japan. I Sverige kalles planten silverastilbe og i England brukes navn som Japanese Astilbe, False Spirea og False Goat's Beard.

Hjemsted/Opphav Arten Astilbe japonica (Japanspir) ble oppdaget i Japan av den tyske legen og botanikeren Philipp Franz von Siebold, som tok med seg frø til Belgia i 1930. I dag dyrkes ikke arten hos oss lenger, men kun hybrider som er krysninger, mest mellom kinaspir og japanspir.

30-60 cm høye stauder med finnete blad og spirlignende blomster i røde, rosa eller hvite farger. Allergivennlige rabattstauder. Klimasone H6

  • Astilbe japonica 'Red Sentinel' (Japanspir 'Red Sentinel')

Plantebeskrivelse

30 – 60 cm høye, bladfellende, buskaktige, godt forgreinete stauder med opprett vekst og et dekorativt bladverk. De sammensatte bladene som har flikete småblader, er mest blanke og skinnende med røde bladstilker. Veksten starter relativt sent om våren.

Mens arten opprinnelig har elfenbenshvite blomster i smale, opprette klaser, har sortene (krysningene) som dyrkes i dag blomster i røde, rosa og hvite fargenyanser, som sitter i pyramideformete blomsterstander, i juni – august, alt etter sort.

Vekstkrav og klimasone

Japanspir trives best i jevnt fuktig, sandblandet moldjord med lite eller ingen kalk, men stauden vokser bra i all slags hagejord. Stauden bør helst ha lett skygge på vokseplassen, men hvis jorda er jevnt fuktig, tåler den også å stå i full sol.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Japanspir som har et vakkert, glinsende bladverk, som er rødt ved bladsprett, gjør planten til en god rabattstaude. De passer godt sammen med bregner og trives godt langs kanten av dammer og andre fuktige steder. Astilbe er også gode stauder i bedet langs nordveggen. Planteavstand: 40 cm. Planten er også god til snitt og tørking. Astilbe kan stå i 10-12 år før de må plantes om. Japanspir kan dyrkes over store deler av Sør-Norge, og på lune steder i Nordland og Troms.

 Allergifare

Astilbe er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst.

Noen gode navnesorter av japanspir

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
‘Bremen’ 60 Mørk rosa Juli-august H6
‘Deutschland’ 40-50 Hvit Juli-august H6
‘Køln’ 50-60 Rødrosa Juli-august H6
‘Koblenz’ 50 Mørk røde Juli-august H6
‘Red Sentinel’ 50-60 Sterkt rødpurpur Juli-august H6

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss