Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kansasspartina

Spartina pectinata

Et synonymt navn er Spartina michauxiana. Slektsnavnet Spartina av gresk sparton, rep. Artsnavnet pecctinata betyr kamformet. Sikter til blomsterknoppenes utseende. I Sverige heter planten bandgräs og i England brukes navnene prairie cordgrass, freshwater cordgrass, tall marshgrass og sloughgrass.

Hjemsted/Opphav Planten kommer fra Østre og sentrale deler av USA.

Høyt, flerårig, tuedannende gras, som sprer seg med utløpere. Lange, mørkegrønne, hengende blad og lyse brungrønne blomster i sammensatte aks, i august-september. God plante på en fuktig plass. Klmasone:H5.

  • Spartina pectinata (Kansasspartina)

Plantebeskrivelse

120-150 cm høyt, flerårig gras som sprer seg med utløpere og som danner tette tuer. Glinsende, mørkegrønne, 1,5 cm brede, meterlange, hengende blad. Lyse, brungrønne blomster i lange, ganske stive topper som består av flere, mindre, ensidige aks. Disse småaksene ser ut som kammer når de blomstrer, derav det norske navnet. Blomstring i august-september. Planten tåler saltvann.

Vekstkrav og klimasone

Kansasspartina trives best på fuktige steder i jord med en pH mellom 5,5 og 7, i sol og halvskygge. Men planten vokser også godt på tørrere steder. Siden planten sprer seg lett, er det viktig å plante den med tanke på å begrense den. En jevnlig omplanting begrenser den.

Graset tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Kansasspartina egner seg godt ved vann, men vokser også godt på tørrere steder. En vakker solitærplante. Vokser ved vann, både ved ferskvann og brakkvann.

Allergi- og giftfare

Kansasspartina avgir graspollen og kan forårsake pollenallergi hos allergikere.

Formering

Kansasspartina formeres med deling.

Sorter

Spartina pectinata ‘Variegata’ (syn. Spartina pectinata ‘Aureo-marginata’) har grønne blad med gule kanter. Vakker høstfarge.