Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Karpatklokke

Campanula carpatica

Slektsnavnet Campanula betyr liten klokke. Artsnavnet carpatica betyr karpatisk. I Sverige kalles planten karpaterklocka, og i England brukes navnet carpathian bellflower.

Hjemsted/Opphav Karpatklokke er viltvoksende i Karpatene og i de Transylvanske alper. Det finnes mange navnesorter i handelen.

Bladfellende, tuedannende staude med sittende blad på lange stilker og blå eller hvite, åpne, klokkeformede blomster enkeltvis i toppen av stenglene. Rabatt- og fjellhageplante. Klimasone H7.

  • Karpatklokke (Campanula carpatica)

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy (etter sort), bladfellende, tuedannende staude med ulike blad nederst i tuen og oppetter stengelen. De nedre, hjerteformede bladene har lange stilker, mens bladene som sitter på de tynne stenglene er sittende og ovale. Store, klokkeformede eller åpne skålformede, blå eller hvite blomster, som sitter enkeltvis i toppen av hver stengel. Blomstring i juni-august.

Vekstkrav og klimasone

Karpatklokke trives best i en godt drenert, næringsrik, kalkholdig jord i sol og halvskygge. Dersom planten skjæres ned etter blomstring, så vil den blomstre godt en gang til samme sommer.   Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Karpatklokke er en god plante i fjellhager og rabatter. Planteavstand: 30 cm. Dessuten er den en god kantplante. Planten bør dekkes til på steder med streng barfrost. Den brukes også som potteplante.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av slekta Campanula, er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Karpatklokke formeres med frø eller basisstiklinger.

Noen sorter av karpatklokke

Sort Høyde, cm Blomster Klimasone
Alba’ 20-30 Hvit, enkle i juni-august. H7
Blaue Clips’ 20 Blå, enkle i juni-august. H7
Blue Moonlight’ 25 Lyseblå, enkle i juni-august. H7
Karl Forster’ 20 Dypblå, enkle i juni-august. H7
Weisse Clips’ 20 Hvite, enkle, i juni-august. H7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss