Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinaspir ‘Finale’

Astilbe chinensis ‘Finale’

Slektsnavnet Astilbe kommer av gr. a, uten og stilbe, glans. Det norske navnet spir viser til blomsteraksets form som ligner et spir. Artsnavnet chinensis betyr kinesisk. I Sverige kalles planten plymastilbe, mens engelske navn er goat’s beard, tall false-buck’s-beard og Chinese astilbe.

Hjemsted/Opphav Arten kinaspir kommer opprinnelig fra Nordøst-Asia. I dag dyrkes kun navnesorter, som alle er hybrider (krysninger), mest mellom A. chinensis og A. japonica. Den har vært dyrket i Norge siden 1933.

40-50 cm høy, bladfellende staude med rotutløpere, finnete blad og lyse rosa blomster i luftige blomsterstander i august-september. Allergivennlig bunndekke- og rabattstaude. Klimasone H6.

  • Astilbe chinensis 'Finale' (Kinaspir 'Finale')

Beskrivelse av arten Astilbe chinensis

30 – 120 cm høye, bladfellende opprette, stauder med røtter som har rotutløpere, som ligger helt nede på bakken og stengler og blad som er dekt med rødbrune hår. Dekorativt bladverk med blanke, sammensatte blad med flikete småblader. Små, lilla eller rosa blomster i greinete, smale blomsterstander, i juli–september, alt etter sort.

Sortsbeskrivelse

Astilbe chinensis ‘Finale’ er en 40-50 cm høy kinaspir med lyse rosa blomster i luftige blomsterstander i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Kinaspir trives best i en jevnt fuktig, godt drenert moldjord i halvskygge. Men arten tåler, som eneste Astilbe å vokse på tørre, solrike steder.

Kinaspir tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Kinaspir har et vakkert bladverk, som gjør at arten er en god rabattstaude. I tillegg er kinaspir en bunndekkeplante på grunn av sine rotutløpere. Planteavstand: 40 cm. Planten er også god til snitt og tørking (bør tørkes stående). Astilbe kan stå i 10-12 år før de må plantes om.

 Allergifare

Astilbe er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sorter av kinaspir formeres ved deling vår eller høst.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss