Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klaseskumblom

Tiarella cordifolia

Slektsnavnet Tiarella betyr «liten tiana», som viser til fruktas form. Artsnavnet cordifolia betyr hjerteforma blad. I Sverige heter planten spetmössa og i England brukes navn som heart-leaved foamflower, false miterwort og coolwort.

Hjemsted/Opphav Tiarella cordifolia er viltvoksende i østlige områder av Nord-Amerika.

20-30 cm høy, bladfellende rosettdannende staude med rotstokk og rotutløpere, grunnstilte, tannete, 5-flikete, langstilkete blad og hvite, stjerneformete blomster i opprette klaser i mai-juni. Rabatt- og snittplante. Klimasone:H6-7.

  • Tiarella cordifolia (Klaseskumblom) Foto: gardenersworld.com

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, bladfellende staude med en rotstokk, krypende rotutløpere og blad i grunnstilte rosetter. Tannete, 10 cm lange, 5-flikete, eggrunde til hjerteformete blad med lange bladstilker og rødlige nerver.

Stjerneformete, hvite blomster med oransje pollenknapper i opprett, drueformete klaser godt over bladverket. Blomstring i mai-juni. Frukta er en skulpe.

Vekstkrav og klimasone

Klaseskumblom en villig plante som trives best i en jevnt fuktig, kalkholdig moldjord i sol og halvskygge. Planten tåler dårlig tørke. Planten kan deles vår og høst.

Tiarella cordifolia tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Klaseskumblom egner seg godt i rabatter og i fjellhager, og den er en god kantplante. Anbefalt planteavstand: 30 cm. I tillegg er den en vakker og holdbar snittblomst.

Allergi- og giftfare

Ingen kjente rapporter om skadevirkninger ved dyrking er kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Tiarella formeres med frø eller med deling.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss