Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klokkeklematis (Stålklematis)

Clematis integrifolia

Et synonymt navn er stålklematis. Slektsnavnet Clematis kommer av gresk klema, som betyr ranke, og som viser til stenglenes slyngende voksemåte. Artsnavnet integrifolia betyr med hele blader. I Sverige heter planten helbladig klematis.

Hjemsted/Opphav Klokkeklematis er viltvoksende i Sør-Europa.

50-80 cm høy staude, brunrøde stengler, mattgrønne, eggformete blad og langstilkete, blå blomster i enden av skuddene. Klimasone: H5.

  • Clematis integrifolia (Klokkeklematis) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy staude med treaktig grunn og brunrøde stengler. Motsatte, mattgrønne, hele, eggformete blad uten stilk og med fremtredende nerver.

Langstilkete, nikkende, blå blomster med tilbakebøyde kronblad, som sitter i spissen av skuddene, i juli-august. Blomsterstilkene er så tynne og svake at de ofte ikke klarer å holde seg oppreist, men som legger utover steiner o.a. i omgivelsene. Frukta er en sammensatt nøttefrukt.

Vekstkrav og klimasone

Klokkeklematis trives best i en drenert, kalkholdig, næringsrik og jevnt fuktig jord på en solrik eller skygget vokseplass.

Clematis integrifolia tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Clematis integrifolia er en vakker solitærplante som også egner i rabatter, for eksempel i fjellhager. Er det ønske om at planten skal vises i høyden må planten støttes opp mot en vegg eller et stakitt. Planten trenger ingen omplanting.

Allergifare

Clematis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Sammen med flere andre arter i soleiefamilien, kan klematis ved direkte kontakt være hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Klokkeklematis blomstrer på årsskudd og en beskjæring bør skje om våren. Planten skjæres ned til 20-30 cm over bakken slik at minst to livskraftige knopper er tilbake over de nederste bladhjørnene.

Formering

Klokkeklematis formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger) på forsommeren eller ved deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss