Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stivklematis

Clematis recta

Slektsnavnet Clematis kommer av gresk klema, som betyr ranke. Artsnavnet recta betyr rak, opprett (voksemåte). I Sverige heter planten styvklematis, mens i England brukes navn som erect clematis og ground virginsbower.

Hjemsted/Opphav Stivklematis er viltvoksende i Sør-Europa til Øst-Asia.

50-80 cm høy staude med en opprett, busket vekst, mørkgrønne, finnete blad og hvite, duftende blomster i enden av skuddene. Klimasone: H5.

  • Clematis recta (Stivklematis) Foto: brushwoodnursery.com

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy staude med en opprett, buskaktig, greinet vekst, tynne stengler og motsatte, mørkgrønne, finnete, opptil 15 cm lange blad.

Hvite, 2 cm brede, stjerneformete blomster med en søt duft i greinete klaser i enden av skuddene, i juni-juli. Frukta er en sammensatt nøttefrukt.

Vekstkrav og klimasone

Stivklematis trives best i en drenert, kalkholdig, næringsrik og jevnt fuktig jord på en solrik eller lett skygget vokseplass.

Clematis recta tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Clematis recta er en rabattstaude som plantes inntil stakitt, vegger, murer, store steiner eller på en veranda hvor planten kan støttes opp. Planten trenger ingen omplanting. Dekorative frukter som henger på lenge utover høsten.

Allergifare

Clematis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Sammen med flere andre arter i soleiefamilien, kan klematis ved direkte kontakt være hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Stivklematis blomstrer på årsskudd og en beskjæring bør skje om våren. Planten skjæres ned til 20-30 cm over bakken slik at minst to livskraftige knopper er tilbake over de nederste bladhjørnene.

Formering

Stivklematis kan formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger) på forsommeren, med deling og med frø. Planten selvsår seg lett.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss