Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bondepion

Paeonia officinalis

Synonyme navn er klosterpion og Paeonia x festiva. Slektsnavnet Paeonia kommer av gr. pionia, etter plantenes mystiske oppdager Paion eller Peon, gudenes lege. Artsnavnet festiva betyr festlig, vakker. I Sverige kalles planten bondepion, mens det mest vanlige engelske navnet er Peony.

Hjemsted/Opphav Klosterpion er vår eldste hagepion, som kommer fra Sør- og Sentral-Europa. I dag er det hybrider (krysninger) som finnes i handelen.

60-70 cm høye, bladfellende stauder med knollaktig jordstengel, oppdelte, mattgrønne blad og store, fylte, velduftende blomster i hvite, røde og rosa fargenyanser i mai-juni. Solitær- og rabattstaude. Klimasone H7-8.

  • Rosa bondepion (Paeonia x festiva 'Rosea Plena')

  • Rød bondepion (Paeonia x festiva 'Rubra Plena')

  • Rosa bondepion (Paeonia x festiva 'Rosea Plena')

Plantebeskrivelse

60-70 cm høye, opprette, bladfellende stauder med en fortykket, knollaktig jordstengel med dyptgående røtter og en bredere vekst enn silkepion (P. lactiflora). Kraftige, ugreinete stengler.

Skruestilte, mattgrønne blad med en håret underside og som er dobbelt 3-delte med flikete småblad. Bladstilken har en renne på oversiden.

Store, enkle eller fylte, velduftende røde, rosa eller hvite, opptil 13 cm brede blomster. Blomstene sitter enkeltvis på kraftige, ugreinete stengler. Hos oss er det sorter med fylte blomster som dyrkes mest. Blomstring i mai-juni. Blomstene er så tunge at planten kan trenge støtte tidlig i sesongen. Frukta er en belgkapsel.

Vekstkrav og klimasone

Pioner trives best i en dyp, næringsrik, jevnt fuktig, men veldrenert, gjerne leirholdig jord i sol eller lett skygge. Liker ikke sur jord.

Både deling og planting av pioner bør gjøres om høsten. Plant grunt (!), slik at jordklumpen ikke kommer mer enn 5 cm under jordoverflata. Plantene trenger som regel flere år på å etablere seg og nå full utvikling. Ofte går det 3-5 år før de blomstrer. Pioner bør få stå i fred i mange, mange år og bør ikke deles eller plantes om før de stagnerer i blomstring eller vekst. Tilførsel av litt kugjødselkompost som blandes godt inn i jorda, kan være gunstig for pioner.

Klosterpion tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Paeonia er gode både som rabattstauder og som frittstående på steder som ikke skal bearbeides. Pionrabatter gir den fordelene at jorda ikke trenger bearbeiding og plantene får stå i ro. Planteavstand: 80 cm. Bondepion er også en snittblomst, men holdbarheten er dårlig. Holdbarheten økes om de skjæres så snart hoved-knoppen viser sine fargete kronblad og det får være igjen noen blad på stengelen. Ta kun få blomster fra hver plante med tanke på neste års blomstring.

Allergifare

Paeonia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men flere av sortene har sterk duft, så personer med duftoverfølsomhet bør ikke bruke pion som snittblomster inne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling av rotstokken eller med rotstiklinger (basisstiklinger).

Noen vanlige sorter

Sortene i tabellen nedenfor er beskrevet hver for seg på nettsiden for for «Planteportalen.no».

Sort Høyde, cm Blomster – farge, tidspunkt Klimasone
Alba Plena’ 60 Store, hvite, fylte blomster i mai-juni.

Blomstene har snev av rosa i knopp.

H8
Rosea Plena’ 60 Store, rosa, fylte blomster i mai-juni, som blir litt lysere etter hvert.. H8
Rubra Plena 60 Store, mørkerøde, fylte blomster i mai-juni. H8

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss