Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Koreabronseblad

Rodgersia podophylla

Synonyme navn er vanlig bronseblad, Astilbe podophylla og Rodgersia japonica. Slektsnavnet Rodgersia kommer fra den amerikanske marineadmiral John Rodgers (1772-1838), som fant den under en planteekspedisjon i Kina og Japan. Artsnavnet podophylla betyr kraftige eller tykke blad, og viser til plantens kraftige bladverk. Det norske navnet bronseblad viser til plantens brunaktige bladverk. I Sverige kalles planten bronsrodgersia og i England blir den mest kalt bare Rodgersia.

Hjemsted/Opphav Koreabronseblad hører naturlig heime i Øst-Asia, bl.a. i Japan og Korea.

Høy bladstaude med krypende jordstengler, store brune blad og gulhvite, små blomster i en kvaster. God skyggeplante Klimasone H7.

  • Rodgersia podophylla

Plantebeskrivelse

60-100 cm høy bladfellende staude med brunsvarte, skjelldekte jordstengler som brer seg utover like under jordoverflata. Kraftig vekst. Store, glinsende, brune, håndnerva, 5-kopla blad på lange stilker. Småbladene har tenner og ender i en spiss. Overhengende, elegante blomsterkvaster med små, gulkvite blomster. Blomstring i juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Bronseblad trives best i moldrik, drenert, næringsrik og jevnt fuktig jord i halvskygge eller skygge. Kommer sent i gang om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Staselig bladstaude for fjellhager, skyggeplasser, eks. nordvegger, bunndekkeplantinger og strandplantinger ved dammer. Den er også en god solitærstaude. God plante mellom og under store trær og busker. Bronseblad mister sin fine bladfarge på solrik vokseplass. Ingen omplanting trengs. Planteavstand: 80-100 cm.

Allergifare

Slekta Rodgersia er allergivennlig. Rapporter om helseproblemer forbundet med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Den kan formeres ved å dele opp rotstokken eller med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss