Krypjonsokkoll
Ajuga reptansSlektsnavnet Ajuga kommer trolig av latinsk a, ikke, men også zugon, åk, som sikter til begerets form. Artsnavnet reptans betyr krypende (voksemåten). Navnet stammer fra 1600-tallet. I Sverige kalles planten revsuga, mens det vanlige engelske navnet er bugle.
Alltidgrønn, teppedannende staude med rotslående stengler, ovale blad på korte skaft og blå blomster i akslignende blomsterstander. Bunndekkeplante. Klimasone H5.
Plantebeskrivelse
15-20 cm høy, alltidgrønn, teppedannende staude med lange utløpere/ranker oppå bakken. I enden av rankene dannes nye planter, som setter røtter og danner nye utløpere. De ovale bladene sitter på korte skaft og er samlet i rosetter. Blå blomster i kranser i toppen av de opprettvoksende stenglene, i akslignende blomsterstander. Blomstring mai-juni.
Vekstkrav og klimasone
Krypjonsokkoll er en nøysom plante som er lett å dyrke og som ikke er så nøye på jordtypen. Men den trives best i en drenert, jevnt fuktig, moldrik jord i sol og halvskygge. Den vokser også i skygge, men bladene mister da noe rødfarge. Ingen gjødsling er nødvendig. På tyngre jord er den mer utsatt for barfrost.
Stauden tilrås plantet til klimasone H5.
Bruksområder
Krypjonsokkoll er en bunndekkeplante med sin teppedannende vekst. Siden den liker jevn fuktighet i jorda, passer den godt ved dammer og vannanlegg. Planteavstand: 30 cm. De kan stå på samme plass i mange år uten omplanting. Deling og omplanting skjer kun om de sprer seg for mye.
Allergi- og giftfare
Ajuga er en allergivennlig slekt for allergikere. Det eksisterer ingen opplysninger om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Krypjonsokkoll formeres med fradeling av nye planter fra utløperne. Toppstiklinger kan også benyttes.
Sorter
Sorten Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ (Purpurjonsokkoll), som er en rødbladet sort, er vanligst i handelen hos oss. Også sorten ‘Braunherz’ er rødbladet, mens ‘Alba’ er en hvit sort.