Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kryptimian (Småtimian)

Thymus serpyllum

Artsdatabanken vil nå bruke navnet småtimian på denne stauden. Slektsnavnet Thymus, er gresk, og betyr livskraft, mot. Artsnavnet serpyllum kommer av serpere, som betyr å krype (stenglene). På svensk heter planten backtimjan, og i England er vanlige navn creeping thyme og Thym serpolet.

Hjemsted/Opphav Kryptimian hører naturlig heime i Europa og Asia. Den er viltvoksende i Norge.

Teppedannende staude med rotslående stengler, små, mørkegrønne, aromatiske blad og små, lilla, hvite eller rosa blomster. Plante for et tørt sted. Klimasone H6-7.

Plantebeskrivelse

5 cm høy, bladfellende staude med rotslående stengler, som danner et tett teppe av svært små, mørkegrønne, aromatiske blad med hår i kanten nærmest bladstilken. Under blomstring i juni-juli, forvandles den til et teppe med små, lilla, rosa eller hvite blomster i halvkuleforma hoder, etter sort. Utover sommeren vil den fortsette å blomstre sporadisk. Ved å gni på et blad, kommer timianlukten fram.

Vekstkrav og klimasone

Kryptimian er en nøysom og villig plante som trives best på en solrik vokseplass i en tørr, veldrenert, sandrik, mager og kalkfattig jord (pH 5,5-7). Tørketålende plante som kan vokse i tynne jordlag. Trenger ingen gjødsling. Planten bør få stå og vokse og spre seg i fred.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Kryptimian egner seg godt i fjellhager, på tørrmurer, som bunndekke og fugeplante.

Planteavstand: 25 cm.

Allergi- og giftfare

For Thymus eksisterer ingen opplysninger om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kryptimian formeres ved deling om høsten eller topp- eller basisstiklinger om våren.

Noen utvalgte sorter av kryptimian

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring, måned Klimasone
‘Coccineus’ 5 Mørkerød. Juni-juli. H6-7
Albus’ 5 Hvit. Juni-juli. H6-7
‘Splendens’ 5 Lilla-rosa. Juni-juli. H6-7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss