Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kryptimian

Thymus serpyllum

Slektsnavnet Thymus, er gresk, og betyr livskraft, mot. Artsnavnet serpyllum kommer av serpere, som betyr å krype (stenglene). På svensk heter planten backtimjan, og i England er vanlige navn creeping thyme og Thym serpolet.

Hjemsted/Opphav Kryptimian hører naturlig heime i Europa og Asia. Den er viltvoksende i Norge.

Teppedannende staude med rotslående stengler, små, mørkegrønne, aromatiske blad og små, lilla, hvite eller rosa blomster. Plante for et tørt sted. Klimasone H6-7.

Plantebeskrivelse

5 cm høy, bladfellende staude med rotslående stengler, som danner et tett teppe av svært små, mørkegrønne, aromatiske blad med hår i kanten nærmest bladstilken. Under blomstring i juni-juli, forvandles den til et teppe med små, lilla, rosa eller hvite blomster i halvkuleforma hoder, etter sort. Utover sommeren vil den fortsette å blomstre sporadisk. Ved å gni på et blad, kommer timianlukten fram.

Vekstkrav og klimasone

Kryptimian er en nøysom og villig plante som trives best på en solrik vokseplass i en tørr, veldrenert, sandrik, mager og kalkfattig jord (pH 5,5-7). Tørketålende plante som kan vokse i tynne jordlag. Trenger ingen gjødsling. Planten bør få stå og vokse og spre seg i fred.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Kryptimian egner seg godt i fjellhager, på tørrmurer, som bunndekke og fugeplante.

Planteavstand: 25 cm.

Allergi- og giftfare

For Thymus eksisterer ingen opplysninger om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kryptimian formeres ved deling om høsten eller topp- eller basisstiklinger om våren.

Noen utvalgte sorter av kryptimian

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring, måned Klimasone
‘Coccineus’ 5 Mørkerød. Juni-juli. H6-7
Albus’ 5 Hvit. Juni-juli. H6-7
‘Splendens’ 5 Lilla-rosa. Juni-juli. H6-7