Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lammeøre

Stachys byzantina

Synonyme navn er dunsvinerot, Stachys lanata og Stachys olympica. Slektsnavnet Stachys kommer av gresk stakhys, aks. Artsnavnet byzantina betyr fra Istanbul. Det eldste norske navnet kommer av de myke og lodne bladene. I Sverige kalles planten lammöron, og i England brukes blant annet navnene bunnie’s ears, lamb’s tongue og donkey’s ears.

Hjemsted/Opphav Lammeøre har sin opprinnelse fra Kaukasus og Øst-Balkan. I dag dyrkes flere kultivarer.

Bladfellende, bunndekkende staude som danner et hvitt, filtaktig belegg på mellomgrønne, eggforma blad. Uanselige blomster. God fjellhageplante. Klimasone H6.

  • Lammeøre (Stachys byzantina)

  • Lammeøre (Stachys byzanthina)

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, bladfellende staude med tette bladrosetter som brer seg ved hjelp av utløpere og blir bunndekkende. Når en bladrosett har blomstret ferdig, så dør den. Dette kan medføre at teppet blir noe glissent etter hvert. Eggforma, opptil 10 cm lange og 4 cm brede, mellomgrønne blad som er dekt med et tett, hvitt, filtaktig belegg, og som kan minne om et lammeøre. Uanselige, purpurrosa blomster i kranser på stive stengler i juli -august.

Vekstkrav og klimasone

Lammeøre er en nøysom staude som kan plantes på forholdsvis tørr, godt drenert, kalkholdig, ikke for næringsrik jord i full sol. Etter som plantene blir glisne etter noen år, bør de deles og plantes om. Omplanting bør gjøres om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Lammeøre egner seg godt til bunndekke i fjellhagen og i andre rabatter, men brukes også i forgrunnen av rabatter som kantplante. Planteavstand: 35 cm.

Allergi- og giftfare

Planter i leppeblomstfamilien forårsaker neppe pollenallergier, da de er tilpasset insektbestøving. Opplysninger om alvorlige helseproblemer ved dyrking av Stachys er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Lammeøre formeres med deling eller med frø.

Sorter

Stachys byzantina ‘Silver Carpet’ – 10 cm høy, er en god sort som ikke danner blomster (steril). Brer seg hurtig, og danner raskt et sølvgrått filtlag om den får stå på en solrik plass.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss