Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Makinospir

Astilbe simplicifolia

Synonyme navn er Astilbe simplicifolia-hybrider og Astilbe Simplicifolia-gruppen. Slektsnavnet Astilbe kommer av gr. a, uten og stilbe, glans. Det norske navnet spir viser til blomsteraksets form som ligner et spir. Artsnavnet simplicifolia betyr enkeltblada, ikke sammensatt, og viser til blada som er hele. I Sverige kalles planten fjäderastilbe og i England brukes navnet the entire-leaved astilbe.

Hjemsted/Opphav Arten makinospir dyrkes ikke, kun hybrider (navnesorter) som er blitt til gjennom systematisk krysninger og utvalg mellom flere arter.

30-50 cm høye, bladfellende stauder med overhengende vekst, finnete blad og spirlignende blomster i hvite, lyserøde eller lysrosa farger. Allergivennlige rabattstauder. Klimasone H6.

  • Astilbe simplicifolia (Makinospir)

Plantebeskrivelse

30 – 50 cm høye stauder med en tett, opprett, noe overhengende vekst og dekorative skinnende, mørkegrønne blader. Bladene er hele eller trådforma, alt etter sort. Hvite, rosa eller lyserøde blomster i lett hengende, elegante, spirlignende, luftige blomsterstander i juli – september, alt etter sort.

Vekstkrav og klimasone

Makinospir trives best i jevnt fuktig, sandblandet moldjord med lite eller ingen kalk (pH mellom 5 og 7), men stauden vokser bra i all slags hagejord. Stauden bør helst ha noe skygge på vokseplassen, men hvis jorda er jevnt fuktig, tåler den også å stå i full sol.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Makinospir har et vakkert, mørkegrønt, elegant bladverk, noe som gjør planten til en god rabattstaude. De passer godt sammen med bregner og trives godt langs kanten av dammer og andre fuktige steder. I og med at makinospir trives godt i skygge, er den også en god plante til nordveggen. Planteavstand: 30 cm. Planten er også god til villflor. Astilbe kan stå i 10-12 år før de må plantes om. Makinospir kan dyrkes over store deler av landet vårt.

 Allergifare

Astilbe er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst.

Noen gode sorter

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
Aphrodite 40 Rødrosa Juli-september H6
Atrorosea 40 Karminrosa Juli-september H6
Praecox Alba 40-50 Hvite Juli H6
Sprite 40-50 Lys rosa August-september H6

 

 

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss