Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Marmoralunrot ‘Palace Purple’

Heuchera micrantha ‘Palace Purple’

Et synonymt navn er kile-alunrot. Slektsnavnet Heucera stammer fra Johann Heinrich Heucher (1677-1747), som var professor i medisin, fysiker og botaniker ved universitetet i Wittenberg i Tyskland. Det norske navnet alunrot kommer av at rotstokken hos slekta smaker av alun, som er betegnelsen for en gruppe aluminiumsulfater. Artsnavnet micrantha betyr hårdekt (bladene). I Sverige heter planten småblommig alunrot og i England brukes navnet coral bells.

Hjemsted/Opphav Arten Heuchera micrantha er viltvoksende i vestlige deler av Nord-Amerika, fra British Columbia til California. I Norge har planten greid seg bra i lavlandet og langs kysten nord til Vesterålen.

60 cm høy, kompakt, teppedannende staude med store, rødbrne blad, som beholder fargen hele sommeren og små, hvite blomster på tynne stengler. God kontrastplante. Klimasone: H5-6.

  • Heuchera micrantha 'Palace Purple' (Marmoralant 'Palace Purple')

Plantebeskrivelse

60 cm høy, kompakt, teppedannende staude som danner dekorative, alltidgrønne rosetter av runde, hårete, rødbrune blad. Bladfargen holder seg hele sommeren.

På slutten av våren og fram til midtsommers, får planten tallrike, bittesmå, klokkeformete, kremhvite blomster på tynne, mørkerøde stilket som rager 50-60 cm over bladverket. Blomstring fra juni til september. Frukta er en skulpe.

Vekstkrav og klimasone

Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ trives best i en kalkholdig, veldrenert, sandblanda moldjord, som holder seg jevnt fuktig, på en noe skygget vokseplass. Planten tåler dårlig tørke. Bør omplantes ofte. Om mulig kan det legges på et ekstra jordlag i stedet for omplanting. Planten bør dekkes mot barfrost.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Marmoralunrot er en først og fremt en kontrastplante og en god bunndekkeplante, som egner seg godt i rabatter, fjellhager og som kantplante. Den benytte også en del i plantekasser. Planteavstand: 30 cm. I tillegg er den en vakker og holdbar snittblomst. Planten er attraktiv for bier og sommerfugler. Hjorten liker ikke planten noe særlig.

Allergi- og giftfare

Ingen kjente rapporter om skadevirkninger ved dyrking foreligger. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Marmoralunrot kan formeres med deling, basistiklinger (basisrosetter) og med frø. Sorten er frøekte.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss