Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Teppesildre

Saxifraga rosacea

Slektsnavnet Saxifraga kommer fra lat. saxum, som betyr bergknaus og frango, som betyr å bryte. Plantenavn fra 410. I England blir den kalt blant annet Irish Saxifrage.

Hjemsted/Opphav Planten er heimehørende i Nordvest-Europa. Mosesildre, som er i handelen består av en samling navnesorter (hybrider) som er framkommet etter en systematisk foredling.

Lav, alltidgrønn, teppedannende staude med moselignende bladrosetter og hvite blomster. Allergivennlig fjellhageplante. Klimasone H5-6.

  • Mosesildre (Saxifraga hypnoides Rosaceae.gruppen

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, alltidgrønn staude som danner moselignende, klargrønne rosetter og som vokser i tette tepper. Om høsten blir planten nesten bronserød. Lansettformete, lysegrønne blad som er langstilkete, kjertelhårete og 3, 5 eller 7-flikete. Nikkende blomsterknopper, og hvite, 2 cm brede, stjerneformede blomster med gule sentre, som sitter på opprette stilker, i mai-juni. Blomstene sitter i små klaser.

Vekstkrav og klimasone

Teppesildre foretrekker fuktig, humusrik, sandholdig, gjerne litt sur jord i sol eller halvskygge. Men planten vokser også bra i annen jord.

Planten tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Teppesildre er en utmerket plante til bunndekke og i fjellhager. Den kan danne så tette tepper at ikke ugras trenger gjennom. Planteavstand: 25 cm.

 Allergifare

Saxifraga er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres med deling eller med basisstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss