Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagemure

Potentilla x bicolor (Bicolor-gruppen)

Slektsnavnet Potentilla kommer av gresk potentia, som betyr makt. Navnet bicolor betyr tofarget. I Sverige kalles planten brokfingerört, og i England brukes navnet hybrid cinquefoil.

Hjemsted/Opphav Potentilla Bicolor-gruppen er en samling med hybrider (krysninger) mellom arter som hører heime i Himalaya, blant annet mellom Potentilla atrosanguinea (blodmure), Potentilla atrosanguinea var. argyphylla og Potentilla nepalensis (nepalmure).

Bladfellende, opprette stauder med koplede blad og røde eller oransje blomster, etter sort i juni-september. Rabattstauder. Klimasone H5.

  • Potentilla x bicolor 'William Rollison' (Hagemure) Foto: Sveriges Trärdgårdsmästare

Plantebeskrivelse

50 cm høye, bladfellende, opprette, stauder med koplede blad. Småbladene er sagtannete og grålodne på undersiden, og som sitter tett på stenglene. Sorter med røde eller oransje, 2-3 cm brede blomster i ulike nyanser med avvikende farge i midten, i glisne klaser. Blomstene, som har 5 kronblader og minner om jordbærblomster, sitter på lange skaft. Blomstring i juni-august.

Vekstkrav og klimasone

Hagemure stiller små krav til jorda, men trives best i en veldrenert, sandholdig jord, i sol. Planten tåler dårlig fuktighet vinters tid. Den kan deles både vår og høst.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Mure-hybrider egner seg i rabatter. Planteavstand: 40 cm.

 Allergifare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Formering

Murehybrider formeres med deling eller med basisstiklinger.

Noen sorter av hagemure

Sort Høyde, cm Blomster Blm. mnd. Klimasone
‘Emilie’ 50 Rød, halvfylt. Juni-august H5
Gibson’s Scarlet’ 40-60 Skarlagensrød. Juni-august H5
William Rollison 40 Oransje, halvfylt. Juni-august H5