Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mure-hybrider

Potentilla Bicolor-gruppen

Slektsnavnet Potentilla kommer av gresk potentia, som betyr makt. Navnet bicolor betyr tofarget. I Sverige kalles planten brokfingerört, og i England brukes navnet hybrid cinquefoil.

Hjemsted/Opphav Potentilla Bicolor-gruppen er en samling med hybrider (krysninger) mellom arter som hører heime i Himalaya, blant annet mellom Potentilla atrosanguinea (blodmure), Potentilla atrosanguinea var. argyphylla og Potentilla nepalensis (nepalmure).

Bladfellende, opprette stauder med koplede blad og røde eller oransje blomster, etter sort i juni-september. Rabattstauder. Klimasone H5.

Plantebeskrivelse

50 cm høye, bladfellende, opprette, stauder med koplede blad. Småbladene er sagtannete og grålodne på undersiden, og som sitter tett på stenglene. Sorter med røde eller oransje, 2-3 cm brede blomster i ulike nyanser med avvikende farge i midten, i glisne klaser. Blomstene, som har 5 kronblader og minner om jordbærblomster, sitter på lange skaft. Blomstring i juni-august.

Vekstkrav og klimasone

Mure-hybrider stiller små krav til jorda, men trives best i en veldrenert, sandholdig jord, i sol. Planten tåler dårlig fuktighet vinters tid. Den kan deles både vår og høst.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Mure-hybrider egner seg i rabatter. Planteavstand: 40 cm.

 Allergifare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Formering

Murehybrider formeres med deling eller med basisstiklinger.

Noen sorter av Mure-hybrider

Sort Høyde, cm Blomster Blm. mnd. Klimasone
‘Emilie’ 50 Rød, halvfylt. Juni-august H5
Gibson’s Scarlet’ 40-60 Skarlagensrød. Juni-august H5
William Rollison 40 Oransje, halvfylt. Juni-august H5