Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nepalmure ‘Roxana’

Potentilla nepalensis ‘Roxana’

Slektsnavnet Potentilla kommer av gresk potentia som betyr makt. Artsnavnet nepalensis betyr fra Nepal, hvor den ble funnet på 1800-tallet. I Sverige kalles planten indisk fingerört, og i England brukes navnet cinquefoil.

Hjemsted/Opphav Nepalmure hører naturlig heime i vestre deler av Himalaya.

30-40 cm høy, bladfellende, opprett staude med rødlige stengler og kopperrosa blomster med et rødt øye, i juni-september. Rabattstaude. Klimasone H6.

  • Potentilla nepalensis ‘Roxana’ (Nepalmure 'Roxana') Foto: triggplants.com.au

Beskrivelse av arten Potentilla nepalensis

40-70 cm høye, bladfellende stauder med opprettvoksende, rødlige, hårete stengler og 5-kopla, grunnstilte blad og 3-kopla stengelblad. Småbladene, 5-7 i antall, er avlange, sagtakkete, håret på begge sider og med purpurfargete bladstilker. Ved stengelfestene sitter store, helrandete øreblad som har en stengelomfattende slire.

Opptil 5 cm brede blomster i fargenyanser av rødt og karminrosa, med et mørkere sentrum og mørke nerver (etter sort). Blomsten er 5-tallig med ca. 20 pollenbærere og tallrike fruktblad. Blomstring i juni-september. Frukta er en nøttefrukt.

Sortsbeskrivelse

Potentilla nepalensis ‘Roxana’ er en 30-40 cm høy, opprett nepalmure som danner en løs bladtue med røde bladstilker og kopperrosa blomster med et rødt øye, i greinete klaser i juni-september. Sorten er riktblomstrende.

Vekstkrav og klimasone

Nepalmure stiller små krav til jorda, men trives best i en veldrenert, godt sandholdig jord, i sol. Planten tåler dårlig fuktighet vinters tid.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Nepalmure egner seg i rabatter. Planteavstand: 50 cm. Den er også en god snittblomst.

 Allergifare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Formering

Nepalmure formeres mest med deling, som kan skje både vår og høst.