Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nepalmure ‘Miss Willmott’

Potentilla nepalensis 'Miss Willmott'

Slektsnavnet Potentilla kommer av gresk potentia som betyr makt. Artsnavnet nepalensis betyr fra Nepal, hvor den ble funnet på 1800-tallet. I Sverige kalles arten indisk fingerört, og i England brukes navnet cinquefoil.

Hjemsted/Opphav Nepalmure hører naturlig heime i vestre deler av Himalaya.

40 cm høy, bladfellende, opprett staude med rødlige stengler og karminrosa blomster med et purpur øye, i juli-september. Rabattstaude. Klimasone H6.

  • Nepalmure (Potentilla nepalensis 'Miss Willmott')

Beskrivelse av arten Potentilla nepalensis

40-70 cm høye, bladfellende stauder med opprettvoksende, rødlige, hårete stengler og 5-kopla, grunnstilte blad og 3-kopla stengelblad. Småbladene, 5-7 i antall, er avlange, sagtakkete, håret på begge sider og med purpurfargete bladstilker. Ved stengelfestene sitter store, helrandete øreblad som har en stengelomfattende slire.

Opptil 5 cm brede blomster i fargenyanser av rødt og karminrosa, med et mørkere sentrum og mørke nerver (etter sort). Blomsten er 5-tallig med ca. 20 pollenbærere og tallrike fruktblad. Blomstring i juni-september. Frukta er en nøttefrukt.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Miss Willmott’ (‘Mrs Willmott’) er en 40 cm høy, opprett nepalmure som danner en løs bladtue med røde bladstilker og karminrosa (kirsebærrøde) blomster med et purpur øye, i greinete klaser i juli-september. Sorten er riktblomstrende.

Vekstkrav og klimasone

Nepalmure stiller små krav til jorda, men trives best i en veldrenert, godt sandholdig jord, i sol. Planten tåler dårlig fuktighet vinters tid.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Nepalmure egner seg i rabatter. Planteavstand: 50 cm. Den er også en god snittblomst.

 Allergifare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Formering

Nepalmure formeres mest med deling, som kan skje både vår og høst. Men sorten ‘Miss Willmott’ er også frøekte, slik at frøformering går godt.

.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss