Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Parasollblad

Astilboides tabularis

Et synonymt navn er Rodgersia tabularis. Slektsnavnet Astilboides betyr som ligner Astilbe (blomsten). Artsnavnet tabularis betyr stor tallerken (bladene). Også i Sverige heter planten parasollblad, mens et engelsk navn er shieldleaf Rodgersia.

Hjemsted/Opphav Parasollblad er viltvoksende i Manchuria og Nord-Korea.

Høy bladstaude med krypende jordstengler, store, mattgrønne, tallerkenformete blad og kremhvite, små blomster i en duskformete klaser. Klimasone H5.

  • Astilboides tabularis

  • Astilboides tabularis

Plantebeskrivelse

100-150 cm høy, bladstaude som sprer seg med krypende jordstengler. Fra jordstenglene som skyter opp fra bakken om våren, utvikles det store runde, mattgrønne, blad, som kan bli 50-60 cm i diameter. Stengelfestet sitter midt på bladet, som ligner en parasoll.  Utover sommeren kommer blomsterstengler med kremhvite, svært små enkeltblomster i en duskformet, overhengende klase. Blomstring i juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Parasollblad trives best i moldrik, jevnt fuktig, men drenert jord i halvskygge eller skygge. Planten må ha god tilgang på vann. Tørke gjør at bladkantene visner, og bladene mister prydverdien. Visne blomsterstander klippes bort. Bladverket kan skades av sterk vind og slagregn. Planten liker å få stå i ro over lang tid.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Parasollblad blir vakrest ved dammer og bekker, og på skyggefulle og fuktige steder (uten høyt grunnvann).

Allergi- og giftfare

Parasollblad er allergivennlig. Rapporter om helseproblemer forbundet med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Parasollblad kan formeres med deling om det trengs få planter. Skjær av deler av de ytre delene av jordstenglene. Dersom det treng et større antall planter kan frø brukes. Frøplantene blir ferdige etter 2-3 år.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss