Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prakthumleblom

Geum coccineum

Slektsnavnet Geum er fra latin, og kan ses som betegnelse på en spesiell medisinplante. Artsnavnet coccineum betyr skarlagensrød. I Sverige kalles planten rød nejlikrot, mens i England er et vanlig navn avens.

Hjemsted/Opphav Geum coccineum har sin opprinnelse fra Balkan og Lilleasia. I dag dyrkes kun hybrider, det vil si krysninger (navnesorter), av varierende opprinnelse.

Lav, bladfellende, tuedannende staude med tykk jordstengel, uregelmessige, flikete blad og oransjerøde, skålformete blomster. God kantplante i rabatter og fjellhager. Klimasone H8.

  • Prakthumleblom (Geum coccineum )

  • Prakthumleblom (Geum coccineum )

  • Prakthumleblomst (Geum coccineum 'Koi')

  • Prakthumleblomst (Geum coccineum 'Koi')

Plantebeskrivelse

25-30 cm høy, bladfellende staude med en tykk jordstengel som danner tuer. Mørkegrønne, uregelmessige, flikete, sagtannete og hårete blad, med er stort, nyreformet endesmåblad. Oransjerøde, skålformete blomster, som sitter enkeltvis eller noen få sammen på hver stengel. Blomstene minner om jordbærblomster. Blomstring i juni-august.

Vekstkrav og klimasone

Prakthumleblom vokser godt i nesten all slags fuktig og tørr jord, med en pH mellom 5,5 og 7, i sol og halvskygge. Planten holder seg kompakt i veksten på mager jord. Tuene kan med fordel deles med 3-4 års mellomrom. Deling og omplanting bør skje etter blomstring eller om våren. I år med barfrost bør dekking vurderes. Planten kan angripes av meldugg, særlig på tørre vokseplasser. Meldugg er en sopp som skjemmer bladverket, men som ikke er livstruende for planten.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Prakthumleblom er en fin kantplante i rabatten og i fjellhagen. Planteavstand: 30 cm. Den er også en holdbar snittblomst.

 Allergi- og giftfare

Risikoen for helseproblemer ved dyrking av Geum, er liten. Men slekta inneholder likevel fysiologisk aktive substanser og har vært brukt innen folkemedisinen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Prakthumleblom kan formeres med deling.

Et par utvalgte sorter av prakthumleblom

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring, mnd. Klimasone
Borisii’ 30 Oransje. Juni-august. H8
Werner Arends’ 30 Oransjerøde, halvfylte Juni-august H8

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss