Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydkattemynte ‘Six Hills Giant’

Nepeta x faassenii ‘Six Hills Giant’

Slektsnavnet Nepeta er av byen Nepete (Nepi) i Etruria i Italia. Artsnavnet faassenii er etter en hollandsk planteskoleeier ved navn J. H. Faassen. I Sverige heter planten kantnepeta og i England brukes navnet catmint.

Hjemsted/Opphav Planten er en hybrid (krysning) mellom Nepeta mussinii og Nepeta nepetella. Nepeta mussinii kommer fra Kaukasus.

Bladfellende, aromatisk, opprett staude med buskaktig vekst. Grågrønne, avlange, tannete blad og lavendelblå blomster i lange, opprette aks. Blomstring fra mai til september. Klimasone:H6.

  • Nepeta x faassenii 'Six Hills Giant' (prydkattemynte)

Plantebeskrivelse

50-60 cm høy, bladfellende, opprett staude med buskaktig vekst. Motsatte, grågrønne, lansettformede og grovtannete blad. Hele planten har sterk duft, og den er grå av korte dunhår. Lange, opprette aks med lavendelblå blomster i flere kranser, i mai-september. Blomstringa forlenges om blomsterstenglene skjæres ned straks etter blomstring. Blomsten har et rørformet beger som er 5-tannet. Krona er toleppet, den øvre opprett, den nedre 3-lappet med uthullet midtlapp.

Vekstkrav og klimasone

Prydkattemynte trives best i godt drenert, relativt tørr, godt sandholdig, kalkrik jord på en solåpen plass. Planten tåler ikke vinterfuktighet. Deling og planting bør helst skje om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Prydkattemynte er en fin fjellhageplante og den er mye brukte i rabatter, blant annet som kantplante. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Rapporter om at helseproblemer ved dyrking av Nepeta er ikke kjent. Men blomstene dufter sterkt, og duftoverfølsomme personer kan oppleve ubehag i nærheten av tette plantinger av planten. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Prydkattemynte formeres med topp- eller basisstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss