Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blodalunrot

Heuchera sanguinea

Et synonymt navn er purpuralunrot. Slektsnavnet Heucera stammer fra Johann Heinrich Heucher (1677-1747), som var professor i medisin, fysiker og botaniker ved universitetet i Wittenberg i Tyskland. Det norske navnet alunrot kommer av at rotstokken hos slekta smaker av alun, som er betegnelsen for en gruppe aluminiumsulfater. Artsnavnet sanguinea, er av latin sanguis, «blod», som viser til blomstens farge. I Sverige heter planten blodalunrot og i England brukes navnet alum root.

Hjemsted/Opphav Purpuralunrot er viltvoksende i fjellstrøk i New Mexico, Arizona og Nord-Mexico.

40 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med avrundete hjerteformede blad og røde, klokkelignende blomster i klaser på tynne stengler, fra juni til september. Klimasone:H6.

  • Purpuralunrot (Heuchera sanguinea)

  • Purpuralunrot (Heuchera sanguinea)

Plantebeskrivelse

40 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med avrundedet hjerteformede, håndnervete og sagtannete blad. Tuene overvintrer. Røde, klokkelignende, femtallsblomster som sitter i luftige klaser på tynne, hårete stengler, fra juni til september.

Vekstkrav og klimasone

Purpuralunrot trives best i en moldrik, verken sur eller kalkholdig, jevnt fuktig jord (pH 5,5-7), i sol og skygge. Planten tåler dårlig tørke. Bør omplantes ofte, da den med tiden vil «vokse opp» av jorda. Om mulig kan det legges på et ekstra jordlag i stedet for omplanting. Planten bør dekkes mot barfrost.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Purpuralunrot egner seg godt i rabatter og i fjellhager, og den er en god kantplante. Planteavstand: 30 cm. I tillegg er den en vakker og holdbar snittblomst.

Allergi- og giftfare

Ingen kjente rapporter om skadevirkninger ved dyrking foreligger. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Purpuralunrot formeres med deling, basisstiklinger eller frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss