Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rødsildre

Saxifraga oppositifolia

Slektsnavnet Saxifraga kommer fra lat. saxum = bergknaus og frango = å bryte. Artsnavnet oppositifoila = med motsatte blad. I Sverige kalles planten purpurbrãcka, mens i England er brukes navnene purple saxifrage og purple mountain saxifrage.

Hjemsted/Opphav Saxifraga oppositifolia er viltvoksende i nordlige deler av den nordlige halvkule. Den er også viltvoksende på berg og grus i høyfjellet i Norge.

5 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med krypende stengler som slår røtter. Motsatte, små stive blad som sitter i 4 rekker og rødfiolette blomster som sitter i toppen på stenglene, i april-mai. Viltvoksende god plante til fjellhager, rabatter, murer og bergsprekker. Klimasone H7-8.

  • Saxifraga oppositifolia (Rødsildre) Foto: icealpines.co.uk

Plantebeskrivelse

5 cm høy, teppedannende staude med krypende stengler som slår røtter. Motsatte, mørkegrønne med et blålig skjær, stive, finhårete, nesten runde, små blad som sitter i 4 rekker på skuddet.

Rødfiolette, 2 cm brede blomster som sitter enkeltvis i toppen av stenglene. Tidspunkt for blomstring: April-mai. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Rødsildre trives godt i en godt grusholdig eller sandrik, gjerne kalkholdig, moldrik jord, i sol og halvskygge.

Saxifraga oppositifolia tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Rødsildre er egner seg godt til planting i fjellhager, rabatter, murer og fjellsprekker. Planten bør få stå i ro så lenge den er pen. Deretter kan den deles og plantes om.

 Allergifare

Saxifraga er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres med deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss