Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

«Russisk salvie»

Salvia yangii

Et synonymt navn er Perovskia atriplifolia. Slektsnavnet Salvia kommer av salvare, som betyr å lege, hele. Artsnavnet yangi er etter kineseren Yang Changyou, som ble hedret med navnet etter arbeid med arten. Slektsnavnet Perovskia er etter russeren M. Perowsky, som tidligere var guvernør i den russiske provinsen Queenberg. Artsnavnet atriplifolia = blad som ligner slekta Atriplex (tangmeldeslekta). I England brukes navnet Russian sage.

Hjemsted/Opphav Salvia yangii er viltvoksende på steppene fra Afghanistan til Himalaya og Tibet. Planten kom til England i 1904.

60-120 cm høy, bladfellende, litt treaktig, opprett staude med kantete stengler, grågrønt, aromatisk, håret bladverk og lyseblå blomster i aks, fra juli til frosten. Rabattstaude. Klimasone H4-5.

  • Salvia yangi (Russisk salvie) Foto: bethchatto.co.uk

Plantebeskrivelse

60-120 cm høy, bladfellende, treaktig, opprett staude med 4-kanta stengler og motsatte, grågrønne, aromatiske, 4-5 cm lange, grovtannete blad som gir en karakteristisk lukt når de knuses. Hele planten er lodden.

Små, lyse blålilla blomster som sitter samlet i opptil 30 cm lange aks, fra juli til frosten. Blomsten har både beger og krone med over- og underleppe. Kronen har ofte en sammentrykt overleppe og en stor underleppe med tre lapper. Frukta er en spaltefrukt som er dannet av fire små nøtter.

Vekstkrav og klimasone

Salvia yangii trives best i en veldrenert, kalkrik jord på en solåpen plass. Planten tåler tørke bra, men ikke for våt jord. Trives også i mager jord. Planten bør omplantes med noen års mellomrom.

Salvia yangii tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Russisk salvie er en god rabattplante.

 Allergifare

Salvia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Salvieekstrakter er blitt mye brukt i folkemedisinen, bl.a. til å regulere blodtrykket. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Salvia yangii formeres mest med stiklinger om våren.


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss