Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Silkepion ‘Festiva Maxima’

Paeonia lactiflora ’Festiva Maxima’

Noen synonyme navn er hagepion og Paeonia x cultorum ‘Festiva Maxima’. Slektsnavnet Paeonia kommer av gr. pionia, etter plantenes mystiske oppdager Paion eller Peon, gudenes lege. Artsnavnet lactiflora betyr melkehvite blomster, mens cultorum betyr som dyrkes. I Sverige kalles planten luktpion, mens vanlige engelske navn er Chinese Peony og Garden Peony.

Hjemsted/Opphav Silkepion har sin opprinnelse fra Øst-Asia, det vil si Japan, Korea, Kina og Sibir. Silkepion kom til Europa omkring 1550. I dag er det hybrider (krysninger) som finnes i handelen, og disse har sitt opphav mest fra USA, Frankrike og Japan. Sorten ‘Festiva Maxima’ er en fransk sort fra 1851.

80 cm høy, opprett, bladfellende staude med knollaktig jordstengel, sterkt oppdelte, mørkegrønne blad og store, hvite, fylte blomster med sterk duft, i juni-juli. Tidlig sort. Solitær- og rabattstaude. Klimasone H7.

  • Paeonia lactiflora ’Festiva Maxima’ (Silkepion 'Festiva Maxima') Foto: gardenia.net

Beskrivelse av silkepion (Paeonia lactiflora)

70-100 cm høye, bladfellende stauder med fortykkete, knollaktige jordstengeler og grønne, glatte, opprette stengler med et rødlig skjær. Skruestilte, glinsende mørkegrønne, dobbelt 3-delte blad med hele eller noe lappete småblad, som har ellipse- eller lansettform og en kileforma basis. Bladene har røde, litt hårete nerver og en lysere underside enn overside.

Blomstene er 7-10 cm brede, velduftende, enkle eller fylte, i nyanser av rosa, røde eller hvite farger, alt etter sort. Blomstene kan sitte enkeltvis eller flere sammen på hver stengel. Blomsten består av 5 begerblad, 5-10 brede kronblad og mange pollenbærere som kan ligne noe på kronblad. Blomstring i juni-juli. Frukta er en belgkapsel med mange røde eller svarte frø.

Sortebeskrivelse

Paeonia lactiflora ‘Festiva Maxima’ er en 80 cm høy, opprett, bladfellende silkepion med store, hvite, fylte, velduftende blomster i juni-juli. Tidlig sort. Mørkegrønne, sterkt oppdelte blad.

Vekstkrav og klimasone

Pioner trives best i en dyp, næringsrik, jevnt fuktig, men veldrenert, gjerne leirholdig jord i sol eller lett skygge. Liker ikke sur jord. Både deling og planting av pioner bør gjøres om høsten. Plant grunt, slik at jordklumpen ikke kommer mer enn 5 cm under jordoverflata. Plantene trenger som regel flere år på å etablere seg og nå full utvikling. Ofte går det 3-5 år før de blomstrer godt. Pioner bør få stå i fred i mange år og bør ikke deles eller plantes om før de stagnerer i blomstring eller vekst. Tilførsel av litt kugjødselkompost som blandes godt inn i jorda, kan være gunstig for pioner. Bør gjødsles årlig, men unngå gjødsling helt inntil rota.

Silkepion ‘Festiva Maxima’ tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Silkepion, som blir kalt «staudebedets dronning», er både en god rabatt- og frittstående staude. Pionrabatter gir den fordelene at jorda ikke trenger bearbeiding og at plantene får ro. Planteavstand: 80 cm. Pion er også en god snittblomst. Holdbarheten økes om de skjæres så snart hovedknoppen viser sine fargete kronblad og det får være igjen noen blad på stengelen. Ta kun få blomster fra hver plante med tanke på neste års blomstring.

Allergifare

Paeonia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men sterk duft av blomsten, kan irritere personer med duftoverfølsomhet og disse bør ikke bruke pion som en snittblomst inne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling av rotstokken.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss