Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Silkepion

Paeonia Lactiflora

Noen synonyme navn er hagepion, kinapion og Paeonia x cultorum. Slektsnavnet Paeonia kommer av gr. pionia, etter plantenes mystiske oppdager Paion eller Peon, gudenes lege. Artsnavnet lactiflora betyr melkehvite blomster, mens cultorum betyr som dyrkes. I Sverige kalles planten luktpion, mens vanlige engelske navn er Chinese Peony og Garden Peony.

Hjemsted/Opphav Silkepion har sin opprinnelse fra Øst-Asia, det vil si Japan, Kina og Sibir. Silkepion kom til Europa omkring 1550. I dag er det hybrider (Krysninger) som finnes i handelen hybrider (krysninger) som finnes i handelen, og disse har sitt opphav mest fra USA, Frankrike og Japan.

Høye, bladfellende stauder med knollaktig jordstengel, oppdelte, mørkegrønne blad og store, enkle eller fylte blomster i hvite, røde og rosa fargenyanser i juni-juli. Solitær- og rabattstaude. Klimasone H6-7.

  • Silkepion (Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt')

  • Silkepion (Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt')

  • Silkepion (Paeonia lactiflora)

  • Silkepion (Paeonia Lactiflora-gruppen)

  • Silkepion (Paeonia Lactiflora-gruppen)

  • Silkepion (Paeonia Lactiflora-gruppen)

  • Paeonia lactiflora (Silkepion)

Beskrivelse av planten silkepion

70-100 cm høye, bladfellende stauder med fortykkete, knollaktige jordstengeler og grønne, glatte, opprette stengler med et rødlig skjær. Skruestilte, glinsende mørkegrønne, dobbelt 3-delte blad med hele eller noe lappete småblad, som har ellipse- eller lansettform og en kileforma basis. Bladene har røde, litt hårete nerver og en lysere underside enn overside.

Blomstene er 7-10 cm brede, velduftende, enkle eller fylte, i nyanser av rosa, røde eller hvite farger, alt etter sort. Blomstene kan sitte enkeltvis eller flere sammen på hver stengel. Blomsten består av 5 begerblad, 5-10 brede kronblad og mange pollenbærere som kan ligne noe på kronblad. Blomstring i juni-juli. Frukta er en belgkapsel med mange røde eller svarte frø.

Vekstkrav og klimasone

Pioner trives best i en dyp, næringsrik, jevnt fuktig, men veldrenert, gjerne leirholdig jord i sol eller lett skygge. Liker ikke sur jord. Både deling og planting av pioner bør gjøres om høsten. Plant grunt, slik at jordklumpen ikke kommer mer enn 5 cm under jordoverflata. Plantene trenger som regel flere år på å etablere seg og nå full utvikling. Ofte går det 3-5 år før de blomstrer. Pioner bør få stå i fred i mange, mange år og bør ikke deles eller plantes om før de stagnerer i blomstring eller vekst. Tilførsel av litt kugjødselkompost som blandes godt inn i jorda, kan være gunstig for pioner. Bør gjødsles årlig, men unngå gjødsling helt inntil rota.

Silkepion tilrås plantet til klimasone H6-7, alt etter sort.

Bruksområder

Silkepion er både en god rabatt- og frittstående staude. Pionrabatter gir den fordelene at jorda ikke trenger bearbeiding og at plantene får ro. Planteavstand: 80 cm. Pion er også en god snittblomst. Holdbarheten økes om de skjæres så snart hovedknoppen viser sine fargete kronblad og det får være igjen noen blad på stengelen. Ta kun få blomster fra hver plante med tanke på neste års blomstring.

Allergifare

Paeonia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men flere av sortene har sterk duft, så personer med duftoverfølsomhet bør ikke bruke pion som snittblomster inne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling av rotstokken eller med basisstiklinger.

Sorter av silkepion

Det finnes et stort antall av sorter i handelen. I tabellen nedenfor er tatt med sorter som brukes i rimelig stor grad. De nevnte sortene i tabellen blir nærmere omtalt med bilde og egen side på nettsiden.

Sort Høyde, cm Blomster – farge, tidspunkt Klimasone
Duchesse de Nemours’ 80 Hvite, fylte blomster i juni-juli. H6
Felix Crousse’ 80 Karminrøde, fylte blomster i juni-juli. H7
Festiva Maxima’ 80 Hvite, fylte blomster i juni-juli. Snitt. H7
Inspecteur Lavergne 80 Røde, fylte blomster i juni-juli. H7
Karl Rosenfield 80 Purpurrøde, fylte blomster i juni-juli. H7
Sarah Bernhard 100 Klarrosa, fylte blomster i juni-juli.Snitt H7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss