Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Silkepion-hybrider

Paeonia Lactiflora-gruppen

Synonyme navn er bl.a. Paeonia x cultorum, hagepion og kinapion. Slektsnavnet Paeonia kommer av gr. pionia, etter plantenes mystiske oppdager Paion eller Peon, gudenes lege. Artsnavnet lactiflora betyr melkehvite blomster, mens cultorum betyr som dyrkes. I Sverige kalles planten luktpion, mens vanlige engelske navn er Chinese Peony og Garden Peony.

Hjemsted/Opphav Silkepion kommer opprinnelig fra Øst-Asia, mest fra Japan, Kina og Sibir. Silkepion kom til Europa omkring 1550. I dag er det hybrider (krysninger) som finnes i handelen. Disse har sitt opphav mest fra USA, Frankrike og Japan.

Høye, bladfellende stauder med knollaktig jordstengel, oppdelte, mørkegrønne blad og store, enkle eller fylte blomster i hvite, røde og rosa fargenyanser i juni-juli. Solitær- og rabattstaude. Klimasone H7.

  • Silkepion (Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt')

  • Silkepion (Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt')

  • Silkepion (Paeonia lactiflora)

  • Silkepion (Paeonia Lactiflora-gruppen)

  • Silkepion (Paeonia Lactiflora-gruppen)

  • Silkepion (Paeonia Lactiflora-gruppen)

Plantebeskrivelse

70-90 cm høy, bladfellende staude med en fortykket, knollaktig jordstengel. Mørkegrønne, fint hårete (ute ved nervene) blad som er dobbelt 3-delt, og hver del er igjen mer eller mindre fliket. Duftende, 10 cm brede blomster i rosa, røde og hvite farger, som sitter enkeltvis eller flere sammen på hver stengel. De er enkle eller fylte, alt etter sort. Blomstring i juni-juli. Frukta er en belgkapsel med mange røde eller svarte frø.

Vekstkrav og klimasone

Pioner trives best i en dyp, næringsrik, jevnt fuktig, men veldrenert, gjerne leirholdig jord i sol eller lett skygge. Liker ikke sur jord.

Både deling og planting av pioner bør gjøres om høsten. Plant grunt (!), slik at jordklumpen ikke kommer mer enn 5 cm under jordoverflata. Plantene trenger som regel flere år på å etablere seg og nå full utvikling. Ofte går det 3-5 år før de blomstrer. Pioner bør få stå i fred i mange, mange år og bør ikke deles eller plantes om før de stagnerer i blomstring eller vekst. Tilførsel av litt kugjødselkompost som blandes godt inn i jorda, kan være gunstig for pioner. Bør gjødsles årlig, men unngå gjødsling helt inntil rota.

Silkepion tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Paeonia er gode både som rabattstauder og som frittstående. Pionrabatter gir den fordelene at jorda ikke trenger bearbeiding og at plantene får ro. Planteavstand: 80 cm. Pion er også en god snittblomst. Holdbarheten økes om de skjæres så snart hoved-knoppen viser sine fargete kronblad og det får være igjen noen blad på stengelen. Ta kun få blomster fra hver plante med tanke på neste års blomstring.

Allergifare

Paeonia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men flere av sortene har sterk duft, så personer med duftoverfølsomhet bør ikke bruke pion som snittblomster inne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling av rotstokken eller med basisstiklinger.

Noen utvalgte sorter

Sort Høyde, cm Blomster – farge, tidspunkt Klimasone
Duchesse de Nemours’ 80 Hvite, fylte blomster i juni-juli. H7
Felix Crousse’ 80 Karminrøde, fylte blomster i juni-juli. H7
Festiva Maxima’ 80 Hvite, fylte blomster i juni-juli. Snitt. H7
Inspecteur Lavergne 80 Røde, fylte blomster i juni-juli. H7
Karl Rosenfield 80 Purpurrøde, fylte blomster i juni-juli. H7
Sarah Bernhard 100 Klarrosa, fylte blomster i juni-juli.Snitt H7