Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Skyggesildre

Saxifraga umbrosa

Et synonymt navn er Saxifraga x urbium. Slektsnavnet Saxifraga kommer fra lat. saxum, som betyr bergknaus og frango, som betyr å bryte. Plantenavn fra 410. Artsnavnet umbrosa betyr at den vokser i skyggen. I Sverige kalles planten porslinsbrãcka, mens i England er et vanlig navn London pride.

Hjemsted/Opphav Arten Saxifraga umbrosa har sin opprinnelse fra høytliggende skogsområder i Pyreneene. I England har den vært kjent siden 1629. Den vokste i den botaniske hagen på Tøyen i Oslo i 1823. Det oppsto tidlig en steril hybrid skyggesildre og Saxifraga spathularis. Den har fått det botaniske navnet Saxifraga x urbium. Det er som regel denne som går under navnet skyggesildre i dag.

Lav, tuedannende, alltidgrønn staude som danner mosegrønne rosetter og små, stjerneforma røde og hvite blomster i luftige, opprette klaser. God bunndekke- og fjellhageplante. Klimasone H7.

  • Skyggesildre (Saxifraga x urbium)

  • Skyggesildre (Saxifraga x urbium)

  • Skyggesildre (Saxifraga x urbium)

Plantebeskrivelse

10-30 cm høy, alltidgrønn staude som danner løse tepper av mosegrønne rosetter. Kjøttfulle blad som er omvendt eggforma med brei bladflate og rød underside. Stengelen er lett klebrig. Små, stjerneforma blomster som er hvite med rødt innerst, og som sitter i en luftig, opprett klase på 20-25 cm høye stengler i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Skyggesildre trives i nesten all slags moldrik jord, bare den ikke er sur eller direkte fuktig, i halvskygge og skygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Skyggesildre er en utmerket plante til bunndekke under busker og roser og til fjellhagen. Den brukes også på steingjerder og i plantemurer. Planteavstand: 25 cm.

 Allergifare

Saxifraga er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres med deling eller med basisstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss